Ioan Bălan, de la tribuna Parlamentului: PNL a deschis deja calea către o mai puternică descentralizare a competențelor la nivel local, iar exemplu lui Gheorghe Flutur este unul sugestiv –  dacă vrei să muncești, poți!


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a susținut în Parlament o declarație politică în care a arătat că este nevoie de descentralizare, iar exemplul pe care președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, l-a dat este un argument în favoarea acestei descentralizări.

„Sunt printre puținii parlamentari care susțin, de foarte mulți ani, necesitatea unei reforme administrative structurale, care să presupună mai multă descentralizare decizională și financiară și mai multă flexibilitate în capacitatea UAT-urilor de a realiza proiecte investiționale. O radiografie a administrației publice locale din ultimii ani ne arată foarte clar faptul că ”omul sfințește locul” și că o primărie sau un consiliu județean, chiar și cu resurse financiare limitate, poate pune în mișcare proiecte de investiții și de dezvoltare, dacă prioritatea celui care conduce instituția este de a ridica standardul de viață al populației”, a spus Ioan Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean a declaat că deși tentația este să se vadă și să fie judecate doar situațiile neplăcute din administrație, acolo unde se risipesc bani publici și se construiește puțin, el crede că ar fi mult mai constructiv să fie văzute exemplele pozitive ale administrațiilor publice locale care chiar și-au făcut datoria față de cetățeni.

„Ar fi bine să le arătăm oamenilor cum a reușit Gheorghe Flutur să modernizeze drumurile județene și să construiască, în locul CNAIR, o sută de kilometri de drum de mare viteză și să modernizeze zeci de kilometri de drum național. Cum a reușit Ion Lungu să investească în infrastructura municipiului Suceava, cum a reabilitat Ilie Bolojan majoritatea clădirilor aflate în paragină la Oradea sau cum a reușit Emil Boc să ducă Cluj Napoca între cele mai moderne orașe din Europa. Cu siguranță că mai sunt mulți primari și consilii județene pe care aș putea să-i dau exemplu de bună administrație în România, însă, din păcate, numărul lor este mult mai mic decât al acelora care încă nu acționează pe măsura așteptărilor pe care le au comunitățile locale”, a spus Ioan Bălan.

Potrivit parlamentarului liberal sucevean, Partidul Național Liberal a deschis deja calea către o mai puternică descentralizare a competențelor la nivel local, iar exemplu lui Gheorghe Flutur este unul sugestiv: „Dacă vrei să muncești, poți!”.

De asemenea, spune Ioan Bălan, Partidul Național Liberal a deschis și calea către o puternică descentralizare a fondurilor europene pentru următorul cadru financiar 2021-2027, programele operaționale regionale fiind mult mai aproape de beneficiari, de primării și consilii județene.

„Cred cu putere faptul că acești primi pași pe drumul descentralizării vor accelera procesul de modernizare a României la nivel local. De asemenea, mai cred că românii, la următoarele alegeri, îi vor judeca pe viitorii candidați după fapte și nu după vorbe, cu toții dorindu-ne ca exemplele administrative de succes de la Suceava, Cluj, Bihor, Sibiu sau Alba să se multiplice la nivelul întregii țări”, a concluzionat deputatul Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de