Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Agriculturii măsuri ferme pentru limitarea extinderii gripei aviare și gripei porcine africane în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să explice ce măsuri a adoptat pentru a limita extinderea gripei aviare, dar și a gripei porcine africane la nivelul județului Suceava.

„În ultimii ani, fermierii din România au fost puternic afectați de seceta pedologică, de sutele de focare de pestă porcină africană și de apariția unor focare de gripă aviară. Aceste provocări vin în contextul în care piața internă face față, cu mare dificultate, concurenței produselor care vin din import, lucru reflectat într-o degradare puternică și constantă a balanței comerciale a țării”, arată Ioan Bălan.

El a precizat că, din nefericire, la aproape 5 ani de la apariția primelor focare de pestă porcină africană pe teritoriul României, în țara noastră continuă să fie depistate surse de infectare și focare active, de la ferme sau din mediul sălbatic (populația de porci mistreți), determinând eutanasierea întregilor efective de porci din unele ferme românești.

„De exemplu, recent, la nivelul județului Suceava, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a identificat un nou focar de pestă porcină africană în populația de mistreți din raza teritorială a localității Iacobeni. De asemenea, tot în județul Suceava, ne confruntăm cu un focar de gripă aviară la Fălticeni”, a menționat parlamentarul.

El spune că în condițiile în care și în gospodăriile individuale din județul Suceava sunt crescuți porci și păsări pentru consumul individual al gospodăriilor, extinderea focarelor de pestă porcină și de gripă aviară ar fi devastatoare pentru mulți cetățeni și fermieri locali.

În acest sens, Ioan Bălan cere ministrului Agriculturii să prezinte măsurile pe care le-a propus, în colaborare cu Ministerul mediului, apelor și pădurilor, în vederea limitării propagării virusului pestei porcine africane de către porcii mistreți în județul Suceava.

„Ce măsuri ați dispus pentru a limita extinderea virusului gripei aviare la nivelul județului Suceava? Câte acțiuni s-au întreprins, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, în vederea preîntâmpinării circulației neautorizate a animalelor pe teritoriul județului Suceava, factor de risc pentru apariția de noi focare de pestă porcină africană, precum și de gripă aviară?”, a mai întrebat deputatul Ioan Balan.


Intră acum și în grupul de