Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu vrea să combată, prin lege, dezinformarea. El este și autorul legii de combatere a deep-fake


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu, inițiator al legii de combatere a deep-fake, a anunțat, marți, printr-o declarație politică, intenția de a combate, prin lege, și dezinformarea.

„Caracteristica anului „cel mai electoral” dintre cei ai istoriei recente, dacă permiteți această licență pentru a descrie anul cu cele mai multe rânduri de alegeri, este aceea că abundă de știri. E zgomotos, încărcat, tensionat, plin de întâmplări voite, autentice sau închipuite, plin de afișe, declarații, machete publicitare, promisiuni, laude și critici, jurăminte și injurii”, arată Bejinariu în declarația politic.

El crede că oamenii știu exact ce vor și, conștient sau nu, au optat deja pentru partidul pe a cărui siglă vor pune ștampila.

„Sigur că acolo unde este vorba de a alege un om vor aștepta să vadă oferta concretă, dar nu mai pot fi amăgiți cu lozinci sau truisme. Nu mai pot fi seduși cu slogane bine ticluite în spatele cărora stau candidați proaspeți, dar incompetenți sau veterani obosiți în rele”, a spus deputatul PSD suceveam.

El s-a întrebat la ce mai sunt bune atunci sondajele și crede că acestea ajută „la măsurarea unghiurilor mici”, care înclina balanța ofertei politice în funcție de așteptări punctuale ale publicului.

Deputatul Bejinariu s-a mai întrebat și la ce mai servește zgomotul asurzitor al eforturilor de campanie electorală, apreciind că unora, cum ar fi PSD, le servește pentru bună aducere aminte, căci PSD a demonstrat mereu oamenilor faptul ca a fost dintotdeauna singurul partid care a făcut lucruri concrete, multe, bune, pentru toate categoriile de public.

„Altor partide campania propriu-zisă le servește ca pretext de a inunda spațiul public cu minciuni, invective, acuzații, amenințări și multă mizerie. Nici n-a început propriu-zis campania electorală și asistăm la furia înveninată a celor care si-au demonstrat neputința de a guverna sau a celor care cred că pot transforma neajunsurile unor oameni în capital politic pentru partidul lor”, a declarat Bejinariu.

Potrivit acestuia, fake-news-urile, minciunile grosolane, dezinformarea cronică, abundă zilnic pe toate canalele.

„S-a trecut chiar la faza mai sofisticată, cea a deep-fake-ului. A falsului sever, mai exact! Adică la fabricarea de conținuturi media care prezintă oameni în situații în care aceștia nu s-au aflat de fapt, la prezentarea de filme cu declarații ale unor oameni care nu au făcut acele declarații niciodată. Tehnologia este acum utilizată pentru a concepe și difuza așa-zise știri care sunt, în fapt, ficțiuni, ipostaze imaginare, contra-faceri menite să compromită, să denigreze, să defăimeze oameni sau organizații. Sper ca legea pe care am inițiat-o, referitoare la combaterea falsului sever (deep-fake), să parcurgă cat mai curând procesul de revizuire în comisiile de specialitate și astfel să putem înlătura efectele acestui fenomen extrem de periculos”, a precizat deputatul.

Eugen Bejinariu consideră că a venit și timpul să se combată mai energic și să se reglementeze activitatea care poate fi socotită din punct de vedere legal dezinformare.

„E timpul să definim atât noțiunea de dezinformare, cat și pe cele de mis-informare și mal-informare. Uneori este vorba de erori involuntare în activitatea de a informa sau de a împărtăși publicului noutăți, evenimente, informații. Alteori însă, din ce în ce mai des, este vorba de activități conștiente, programatice, rău-intenționate de a induce publicul în eroare, de a compromite, de a zădarnici un efort, de a înșela, de a vătăma un om sau o organizație. Intenția, bună sau rea este aceea care deosebește o greșeală de o faptă ce trebuie pedepsita aspru de lege. Nu toți politicienii sau susținătorii lor intră în campania electorală cu bune intenții. Toți își doresc victoria, negreșit, dar unii utilizează în luptă instrumente mârșave. Până acum au fost pedepsiți de alegători. Vor fi în continuare, dar cred că trebuie să se adauge și sancțiunile legii”, a concluzionat Eugen Bejinariu.


Intră acum și în grupul de