Romanul „În gaură”, pentru care Arthur Suciu a obținut premiul pentru debut în proză al revistei „Convorbiri literare”, va fi lansat la Suceava


Intră acum și în grupul de

Unul din cele mai apreciate romane ale momentului, „În gaură” scris de Arthur Suciu și apărut la editura Adenium, va fi lansat, sâmbătă, 11 iunie a.c., de la ora 18:00, la Steam Bistro Suceava, în prezența autorului.

Potrivit unui comunicat de presă al editurii, cartea a primit, recent, premiul pentru debut în proză al revistei „Convorbiri literare” şi are o receptare foarte bună din partea recenzorilor, dar şi a publicului.

„<<În gaură>> spune, într-un limbaj direct, povestea unui copywriter politic, care traversează criza de la 40 de ani în mijlocul unei alte crize, cea socială. Acţiunea romanului se petrece în timpul protestelor anti-RMGC din 2013, dar accentul romanului cade pe dezgolirea de sine a naratorului. Un roman pe cât de uşor de citit, pe atât de intens şi dur în felul în care exprimă criza existenţială şi amoroasă a bărbatului aflat la 40 de ani”, arată sursa citată.

Criticul Mircea Platon consideră că „În gaură” este ”radiografia conştiinţei unei întregi generaţii: a celor născuţi la începutul anilor ’70”, iar Paul Cernat remarcă utilizarea în roman a ”capcanelor new media, Facebook ş.a., asumate ca proteze ale alienării urbane”, văzând în acelaşi timp în roman ”o parabolă a retractilităţii boeme sau underground”.

Daniel Şandru consideră că „În gaură” este descrierea unei crize „în care predomină depresia şi în contextul căreia se manifestă atât tensiunile intern-spirituale, cât şi anumite modificări somatice”.

În sfârşit, Horia Pătraşcu este de părere că romanul lui Arthur Suciu este o căutare disperată a centrului: „Centrul inimii noastre rămâne învăluit în necunoaștere, iar câtă vreme nu accedem la el, noi înșine ne rămânem necunoscuți și fără nume, iar lumea însăși este nerealizarea supremă a unui demiurg impotent. „În gaură” este o carte care se citește pe nerăsuflate, un poem în proză al disperatei căutări a centrului ființei noastre.”

După studii de filosofie, Arthur Suciu (n. 1974) a devenit jurnalist şi comunicator politic. Este doctor în ştiinţe ale comunicării, cu o teză despre raportul dintre discursul literar şi cel politic. A urmat un stagiu doctoral de opt luni la Sorbonne IV, Paris. Cărţile de factură literară – „Contribuţii la apocalipsă” (2008) şi „Fericirea în vid” (2012) – au, ca şi romanul În gaură, un pronunţat caracter existenţial. Pe lângă lucrarea teoretică „Discursul autonom” (2013), Arthur Suciu a mai publicat „Drumul către viaţa privată” (eseuri politice, 2009). A scris, de asemenea, editoriale şi analize pentru Ziarul Financiar, Cadran Politic, blogurile Adevărul etc. şi a realizat emisiunea City Talk, la Radio City FM. (I.L.)

in gaura


Intră acum și în grupul de