Idei de vacanta – Iata un top al celor mai frumoase sate de poveste ascunse in inima Romaniei


Intră acum și în grupul de

Daca incepeti sa resimtiti stresul acumulat si o satietate tot mai puternica de agitatia si zgomotul urban, cateva zile de vacanta pot face adevarate minuni, cu atat mai mult cu cat alegeti o destinatie de suflet, autentic romanaeasca, in care traditia se imbina cu pitorescul peisajului mioritic. Asadar, daca nu doriti sa va izolati complet de civilizatie, insa aveti nevoie neaparat sa va reconectati la linistea si frumusetea naturii, o destinatie rurala in inima multilor nostrii, poate fi alegerea ideala. Satele de munte va vor surprinde cu a lor culoare, traditie si cultura, prin simplitatea si ospitalitatea localnicilor dar si prin acel placut sentiment de “acasa”. 

Sa vedem, in continuare, care sunt cinci dintre cele mai frumoase sate din Romania.

1. Dragus, un sat de legenda.

Dragus, satul de la poalele muntilor Fagaras, ascunde numeroase povesti si mituri populare romanesti, ce inca nu s-au pierdut in negura timpului. Sat de origine saseasca, Drackendorf, este impregnat in misterul legendelor dace, a povestirilor cu zmei si balauri, insasi denumirea sa insemnand in traducere libera. “tara zmeilor”. Oameni liberi pana in secolul al XIV, dragusenii sunt si astazi pastratori ai traditiei stravechi si al obiceiurilor de odinioara. In muzeul satului vei putea admira toate simbolurile Dragusului printre care si minunata munca artizanala a cojocarului Dumitru Sofonea, declarat un tezaur uman al Roamaniei. Acesta este printre ultimii oameni care mai cunosc arta acestui mestesug, creatiile sale fiind exportate in toata lumea.

Daca vrei sa faci o incursiune in bogata noastra mitologie, plimbandu-te printr-un taram de basm, inarmeaza-te cu curaj si afunda-te in Labirintul de Porumb, Aici il vei putea intalni la orice pas pe Fat Frumos si pe a sa Consanzeana, pe Baba Cloanta dar si pe fiorosul Zmeu. Odata iesit din labirint, drumul de munte pe Muchia Dragusului sau Valea Sambetei te vor conduce catre Izvorul parintelui Arsenie Boca, din care sa va ostoiti setea, dupa lunga aventura. Intra aici si vezi mai multe locuri superbe de vizitat in inima Romaniei rurale.

2. Polivragi, satul zeului Zamolxis.

Legenda spune ca zeul dac, Zamolxis, si-a petrecut ultimele clipe pamantene, intr-o pestera din acest sat. Numerosi vraci si vindecatori, initiati in tainele leacurilor naturiste l-au tratat pe marele zeu in clipele sale de agonie. Astfel s-a pastrat pana in zilele noastre, reputatia localnicilor de a avea un har vindecator, preparand leacuri din plante medicinale, intonand incantatii doar de ei stiute. Aici puteti vizita Manastirea Polovragi, imprejmuita de o minunata livada plina de pomi fructiferi si castani batrani. Decorul pitoresc de la poalele muntilor, cetatea dacica de pe platoul Pietrei Polivragiului si crucea lui Ursache sunt doar alte cateva motive pentru a vizita acest loc de poveste. Tot aici, puteti sa faceti un popas cu cortul pentru a va conecta la natura, la radacini si la energia vindecatoare a acestui loc. Nu uita sa iti iei cu tine bocancii de munte, pantalonii de fas, hanorace si pulovere de dama etc., indispensabile pentru o noapte petrecuta in natura.

3. Carlibaba, satul unde a descalecat Bogdan Voda.

Un alt sat de legenda, Carlibaba apare in cronicile calugarilor de la Manastirea Putna ca fiind locul in care a descalecat Bogdan Voda, primul voievod al Moldovei. Loc impregnat in mister si traditii oculte stravechi, se spune ca aici ar fi trait o vrajitoare, vestita pentru practicile sale, de unde deriva si denumirea satului Carlibaba, adica “Garla Babei”. Peisajul montan superb unde veti putea vizita Rezervatia Pietrosul Rodnei, ofera minunatul prilej de a admira flora si fauna din aceasta zona, cu ale sale exemplare unice in tara.

Daca ai nevoie de o vacanta linistitoare si de momente in care sa te conectezi cu natura, alege sa vizitezi cateva sate din tara, vestite pentru legendele si povestile lor, in locul unei vacante scumpe in Europa. Nu numai ca te va costa mult mai putin acest trip-road, dar te vei intoarce relaxat si impacat cu sinele, cu un plus de cunostinte si de liniste interioara.(S.C.)

Sursa imagine: Pixabay.com


Intră acum și în grupul de