Noua Casă înlocuiește programul Prima Casă: condiții, avans, dobândă


Intră acum și în grupul de

Începând cu 15 august 2020, Noua Casă înlocuiește programul de creditare Prima Casă. Noul program vine cu o serie de modificări în condiții, avans sau sumă maximă credit.

Pentru anul 2020 au fost alocați 2,1 miliarde de lei, din care 415 milioane de lei s-au folosit în prima jumătate a anului pentru Programul Prima Casă, iar diferența va fi alocată noului program.

Noua Casă are ca obiectiv principal facilitarea achiziției unei locuințe, creșterea calității spațiului de locuit și reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziționării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate. Este de așteptat ca programul Noua Casă să stimuleze piața construcțiilor și a sectoarelor conexe. Astfel, dezvoltatorii imobiliari vor realiza noi apartamente de vânzare în București și în restul țării.

Noua Casă – avans și plafon credit 

În cadrul programului Noua Casă se regăsesc două tipuri de creditare:

  • Credite de până la 70.000 euro cu avans de 5%
  • Credite de până la 140.000 euro cu avans de 15%.

Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, avansul de 15% și garanția de stat de 60% se aplică doar locuințelor noi ce au un preț cuprins între 70.000 și 140.000 euro. 

Pentru a studia oferta locuințelor noi, care se încadrează la limita de credit de 140.000, îți sugerăm să vizitezi rubrica de apartamente de vânzare în București pe site Korter.ro. Aici vei găsi cele mai noi imobiliare din capitală, dar și din restul țării.

Condiții de creditare Noua Casă

Persoanele care vor să aplice pentru un credit prin programul Noua Casă trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziționează sau construiește o singura locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Cine poate aplica și care este salariul minim

La programul Noua Casă pot aplica doar cetățenii români care nu în proprietate o locuință mai mare de 50 mp, care nu au în derulare un credit ipotecar și care nu au accesat Prima Casă în trecut. Prin intermediul finanțării vei putea să achiziționezi o locuință nouă sau să construiești una de la zero.

Din punct de vedere al venitului, nu există un sumă minimă impusă, însă trebuie să aveți în vedere faptul că gradul de îndatorare este limitat la 40%, respectiv 45%, pentru achiziția unei locuințe noi. Astfel, suma obținută printr-un credit Noua Casă va depinde direct de veniturile proprii.

Suma maximă pe care o puteți obține printr-un credit Noua Casă este echivalentul în lei a 140.000 euro, minus avansul de 15% (21.000 euro), reieșind un credit în valoare de 119.000 euro. În cazul unui avans de 5% (3.500 euro) și o sumă maximă de 70.000 euro, creditul va ajunge la 66.500 euro.

Pe lângă avans, va trebui să alimentați un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni.

Cele mai noi ansambluri rezidențiale sunt listate în anunțuri apartamente de vânzare în Constanța pe site Korter. Pe lângă locuințele de la Malul Mării, vei putea analiza și imobile construite în restul țării.


Intră acum și în grupul de