VIDEO // Orașul Cernăuți împlinește 612 ani!


Intră acum și în grupul de

Orașul bucovinean Cernăuți a marcat cei 612 ani de la prima atestare documentară.

„Concerte, expoziţii şi multă voie bună. Sute de oameni au venit să sărbătorească ziua oraşului Cernăuţi. Deşi este mult mai modest faţă de anii precedenţi, evenimentul nu a trecut neobservat. Doar măştile purtate mai amintesc faptul că suntem totuşi în pandemie. În rest, oamenii, îmbrăcaţi în straie naţionale au mers să sărbătorească îndrăgitul oraş”, relatează Bucpress.

Reporterii sursei citate au realizat și un reportaj de la eveniment, în cadrul căruia, românii din Cernăuți și-au împărtășit dragostea pentru orașul natal.

De exemplu, Ion Igat, directorul Gimnaziului ”Alexandru cel Bun” din orașul Cernăuți a spus că ”Astăzi în școală am început procesul de învățământ cu o oră tematică consacrată Zilei orașului Cernăuți, oraș care a fost pentru prima dată testat documentar în anul 1408 și fixat acest lucru într-o gramotă a domnitorului Alexandru cel Bun. Istituția noastră îi poartă numele. Absolut în toate clasele diriginții au pregătit această oră. Au fost implicați la realizarea acestei măsuri extrașcolare elevi, părinți și cred că elevii au primit satisfacție sufletească în urma acestor ore tematice”.

Precizăm că orașul Cernăuți a fost atestat documentar în data de 8 octombrie 1408, într-un document emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun.

Merită menționat că până în 1774, Cernăuți a făcut parte din principatul Moldovei, până la anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic. Apoi, în 1918, regiunea a intrat în componența Regatului României.

Ulterior, nordul Bucovinei din nou a fost ocupat, de data aceasta de către Uniunea Sovietică. După prăbușirea URSS, nordul Bucovinei a fost încorporat în Ucraina independentă.


Intră acum și în grupul de