Ce este turismul viticol și cum ar putea transforma Dealurile Moldovei în noua Toscana


Intră acum și în grupul de

Turismul viticol, numit și turism oenologic, a devenit, în ultimii ani, o ramură importantă a turismului global. Tot mai multe persoane aleg, pentru concediile lor, destinații sau trasee care includ podgorii și crame. De la turul cramelor importante dintr-o anumită regiune, la degustarea de vin sau participarea la recoltă, cei care optează pentru turismul viticol se bucură de o experiență care este o reală desfătare pentru simțuri.

Cu excepția anului trecut, care a reprezentat o lovitură pentru turismul global, Italia atrage, în fiecare an, în jur de 5 milioane de astfel de turiști. Acești sunt interesați de circuitele bine puse la punct din regiunile italiene cunoscute pentru producția de vinuri cu tradiție. În plus, au ocazia de a vedea, în mod nemijlocit, cum muncesc și cum trăiesc localnicii.

Cum stă România la capitolul turismului viticol

În România, doar 28% dintre terenurile ocupate cu viță-de-vie se află, în prezent, în circuitul comercial. La nivel național, există opt regiuni viticole, iar cea mai extinsă este cea a Dealurilor Moldovei. În plus, în majoritatea acestor regiuni, ramura viticolă se împletește cu turismul rural și culinar, spre deliciul străinilor fermecați de caracterul pitoresc al acestor locuri. Bucovina excelează la acest capitol și are potențialul de a deveni un punct de referință pentru turismul culinar și oenologic din România, așa cum este zona Toscanei pentru Italia.

Ce vinuri cu tradiție pot fi degustate în zona Dealurilor Moldovei

Climatul și specificul solului din această zonă sunt responsabile pentru producția de vinuri cu un caracter aparte, acestea fiind și soiuri cu indicație geografică.

Specifice zonei sunt:

  • vinuri albe precum Fetească Regală, Fetească Albă, Grasă de Cotnari, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, Băbească Gri, Aligote sau Crâmpoșie;
  • soiurile roșii Cabernet Sauvignon, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir sau Burgund Mare;
  • vinuri aromate, cum ar fi Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească ori Traminer Aromat, printre altele.

Cea mai comprehensivă arhivă cu vinuri de calitate – unde se oferă atât note de degustare, cât și asocieri culinare – a fost creată de Marinela Ardelean, degustător profesionist și critic de vinuri. Așadar, dacă vrei să-ți impresionezi prietenii, consultă lista și vei găsi vinul potrivit pentru orice ocazie. Tot aici, poți afla mai multe despre cramele și podgoriile românești, dar și de peste Prut.

De ce nu, s-ar putea chiar să-ți dorești să organizezi propria expediție de turism viticol, alături de prieteni buni din țară sau străinătate. România merită explorată, iar cramele și podgoriile românești sunt nestemate care de-abia acum încep să fie puse în valoare. Proprietarii acestora fac eforturi pentru a urma modelul altor țări și se deschid spre publicul interesat.

Dacă planifici deja o astfel de călătorie, consultă lista obiectivelor de pe traseu și ai grijă să te programezi pentru un tur, pentru fiecare dintre ele. Vei auzi multe povești fascinante și, mai ales, vei avea ocazia să deguști soiuri pe care poate că altfel nu le-ai fi încercat. (S.E.O.)

Sursă foto: pexels.com


Intră acum și în grupul de