De ce ai nevoie de un filtru în mașina ta?

Un filtru de aer poate să nu pară o componentă importantă de verificat și schimbat în mod regulat, dar ele sunt esențiale pentru menținerea performanței mașinii tale.  Filtrul împiedică particulele mici să intre în motor și să provoace daune potențial costisitoare.  Dar acesta nu este singurul beneficiu, după cum puteți citi mai jos:

1. Eficiență crescută a combustibilului

Înlocuirea unui filtru de aer înfundat poate crește eficiența consumului de combustibil și poate îmbunătăți accelerația, în funcție de marca și modelul mașinii dvs.  Când îți dai seama de asta, este logic să înlocuiești în mod regulat filtrele de aer.

Cum poate un filtru de aer să facă atât de multă diferență?  Un filtru de aer murdar sau deteriorat limitează cantitatea de aer care curge în motorul mașinii tale, făcându-l să lucreze mai greu și, prin urmare, să utilizeze mai mult combustibil.  Deoarece motorul dumneavoastră are nevoie de peste 10.000 de litri de oxigen pentru a arde fiecare litru de combustibil, este important să nu restricționați acest flux de aer.

2. Emisii reduse

Filtrele de aer murdare sau deteriorate reduc fluxul de aer către motor, schimbând echilibrul aer-combustibil al mașinii.  Acest dezechilibru poate polua bujiile, determinând ratarea sau ralantirea bruscă a motorului;  creșterea depunerilor la motor;  și aprindeți ledul „Motor de service”.  Mai important, dezechilibrul are și un impact direct asupra emisiilor de eșapament ale mașinii tale, contribuind la poluarea mediului înconjurător.

3. Prelungește durata de viață a motorului

O particulă la fel de mică ca un grăunte de sare poate trece printr-un filtru de aer deteriorat și poate deteriora foarte mult piesele interne ale motorului, cum ar fi cilindrii și pistoanele, care pot fi foarte costisitoare de reparat.  De aceea, înlocuirea regulată a filtrului de aer este atât de importantă.  Un filtru de aer curat este conceput pentru a capta murdăria și resturile din aerul exterior, împiedicându-le să ajungă în camera de ardere și reducând probabilitatea de a primi o factură mare de reparație.

Cum să prelungești durata de viață a filtrului

Pentru a face filtrele să dureze mai mult și pentru a reduce „costul adevărat” de proprietate, acestea sunt trei sugestii de mai jos:

1. Utilizați un prefiltru.

Filtrele de înaltă eficiență vin adesea cu un „prefiltru” încorporat care elimină 30%-60% din particulele mai mari înainte de a ajunge la filtru.  Acest lucru reduce stresul asupra filtrului principal și prelungește durata de viață generală.

2. Reduceți rezistența aerului.

Dacă rezistența inițială a filtrului este prea mare, puteți literalmente să vă „fometați” sistemul pentru aer, creând rezistență și încetinind operațiunile.  Folosind un filtru cu rezistență mai mică, nu numai că extindeți durata de viață a filtrului, ci și reduceți semnificativ consumul de energie.

Imaginea filtrului de aer luată de la autodoc24.ro

În loc să cheltuiască mai mult, ei și-au redus efectiv costurile cu filtrele cu 35% și și-au extins durata de viață generală a filtrului de la 3 luni la 6 luni.

Cum să știi când este timpul să schimbi filtrul

Mulți proprietari de mașini nu sunt siguri când este cel mai bun moment pentru a schimba filtrul de aer al mașinii lor.  Există modalități de a ști dacă mașina ta este pregătită pentru un filtru nou.  Iată cinci semne că este timpul să deconectați filtrul de aer din mașină.

  • Filtrul de aer pare murdar

Un filtru de aer nou va fi alb sau alb murdar.  Pe măsură ce murdăria se acumulează în filtru, aceasta se va întuneca.  Dacă filtrul dvs. pare întunecat, asigurați-vă că îl schimbați cu unul nou.  Uneori, straturile interioare vor avea murdărie care nu este ușor de observat.  Un mecanic poate verifica dacă acesta este cazul.

  • Lumina de verificare a motorului se aprinde

Ledul Check Engine se poate aprinde din multe motive diferite și, uneori, se datorează filtrului de aer.  Dacă nu există suficient aer, carbonul se poate acumula și declanșa lampa de avertizare.  Mecanicul dumneavoastră poate verifica ce a declanșat semnul de avertizare atunci când duceți mașina pentru întreținere.

  • Putere mai mică

Mașina va smuci când apăsați pe accelerație sau nu va răspunde la fel de bine ca înainte, dacă nu este suficient aer.  Înlocuirea filtrului de aer ar trebui să îmbunătățească această problemă.

  • Fum negru, funingină care părăsește țeava de eșapament

Este posibil ca combustibilul să nu ardă așa cum trebuie dacă există o lipsă de oxigen.  Dacă vedeți acest lucru, filtrul de aer trebuie curățat sau înlocuit imediat.  Sunetele pop sau flăcări la capătul țevii de evacuare avertizează, de asemenea, asupra acestei probleme și pot fi foarte periculoase.  Du-ți mașina la întreținere dacă observați acest lucru imediat.

  • Miros de gaz la pornirea motorului

Dacă simți miros de gaz atunci când porniți mașina, trebuie să înlocuiți filtrul de aer.  Combustibilul care nu a fost ars din cauza lipsei de aer va ieși prin țeava de eșapament și va lăsa acel miros.

Cum se schimbă filtrul.

Este posibil să nu fiți pregătit să vă ocupați de lucrări de întreținere a mașinii, cum ar fi schimbarea uleiului sau înlocuirea bujiilor, dar schimbarea filtrului de aer al motorului vehiculului este o treabă ușoară pe care o puteți face.  Făcând singur această treabă, puteți face economii mari.  Multe magazine de lubrifiant rapid percep până la 25 USD sau mai mult pentru a schimba un filtru de aer.

Filtrul de aer al motorului vehiculului dumneavoastră asigură că aerul curat ajunge la motor.  Aerul curat este esențial pentru funcționarea eficientă a vehiculului dumneavoastră.  Fără un filtru de aer, sistemul de inducție a aerului ar deveni plin de bug-uri, frunze, murdărie și alte resturi și ar deteriora motorul.

Când filtrul de aer al motorului tău se murdărește, acesta împiedică cantitatea adecvată de aer curat să ajungă la motor, ceea ce poate duce la o serie de probleme pentru vehiculul tău.  Dacă mașina dvs. are un filtru de aer murdar, este posibil să observați performanțe slabe ale motorului sau lipsă de putere, consum redus de carburant sau se poate aprinde ledul Check Engine.

Când întâmpinați oricare dintre aceste simptome, în partea de sus a listei de depanare ar trebui să fie verificarea filtrului de aer al motorului.  Este o idee bună să verificați filtrul de aer la fiecare schimbare de ulei.

Ar trebui să schimbați filtrul de aer al motorului anual sau la fiecare 12.000 de mile.  Dacă locuiți într-o zonă cu praf, ar trebui să schimbați mai des filtrul de aer al motorului.  Menținerea curată a filtrului de aer menține motorul liber de murdărie.  Concluzie – un filtru de aer curat este prima linie de apărare a motorului dvs. pentru a menține murdăria și a funcționa corect.

Instrucțiuni pas cu pas

  • Primul pas

Deschideți capota mașinii și găsiți carcasa filtrului de aer al motorului.  Este o cutie de plastic neagră care se află deasupra sau pe partea laterală a motorului.  Veți vedea un furtun mare ieșind din lateral.

  • Pasul doi

Deschideți carcasa filtrului de aer și scoateți filtrul de aer vechi (aveți grijă când scoateți capacul carcasei, deoarece poate avea cablaj și componente electrice atașate la el).  Carcasa filtrului de aer poate fi fixată împreună cu șuruburi, cleme, cleme sau piulițe.  Rețineți ce fel de elemente de fixare sunt utilizate și selectați instrumentul potrivit pentru a le îndepărta.  Pentru a deschide carcasa filtrului de aer, pur și simplu scoateți elementele de fixare, îndepărtați partea superioară a carcasei filtrului de aer și scoateți filtrul de aer.  Îndepărtați murdăria sau resturile care se află în carcasă ștergându-le cu o cârpă.

  • Pasul trei

Inspectați vechiul filtru de aer al motorului pentru a vă asigura că este murdar și trebuie schimbat.  Uită-te în interiorul pliurilor, dacă vezi multă murdărie, este timpul să schimbi filtrul de aer.  Puteți, de asemenea, să atingeți filtrul și, dacă murdăria cade, filtrul dvs. de aer a depășit capacitatea maximă și trebuie înlocuit.

  • Pasul patru

Puneți noul filtru de aer al motorului în cutia de filtru.  Introduceți-l cu janta de cauciuc în sus.  Asigurați-vă că este așezat corect.

  • Pasul cinci

Puneți partea superioară a carcasei la loc și puneți la loc elementele de fixare.  Asta e!  V-ați înlocuit filtrul de aer și ați economisit o grămadă de bani făcând treaba singur.