QLED, OLED, 4K, HDR… Cum să alegi un televizor?


Intră acum și în grupul de

Televizoarele dispun de un număr din ce în ce mai mare de caracteristici tehnice și rezoluții diferite. Pentru a alege între ele este nevoie acum de anumite cunoștințe. Care este diferența dintre QLED și OLED? Care este mai bun? TV Philips sau Samsung QLED? Pentru a răspunde la aceste întrebări, este necesar să știm ce sunt aceste tehnologii și care sunt avantajele și diferențele dintre ele.

Ce tehnologie TV să alegeți?

Tehnologiile actuale au o mare influență asupra calității imaginii televizorului dumneavoastră. Unele au avantaje pe care altele nu le au. Depinde de dvs. să decideți care este cel mai bun pentru dvs., în funcție de utilizarea, nevoile și obiceiurile dvs.

TELEVIZOARE CU LED

Imaginile de pe televizoarele cu LED-uri sunt create de un panou de diode emițătoare de lumină (LED-uri) care sunt iluminate de diferite tipuri de iluminare de fundal plasate în spatele panoului. LED-ul înlocuiește LCD-ul: este mai ecologic și oferă o calitate mai bună. Găsești modele de TV Philips cu tehnologie LED la prețuri foarte bune sau poți chiar opta pentru televizoare resigilate.

Cea mai frecventă iluminare de fundal pentru televizoarele cu LED-uri este sistemul Edge-Lit. Acest principiu plasează luminile pe părțile laterale ale televizorului. Reflectoarele din spatele panoului vor redirecționa lumina către LED-uri pentru a crea imaginea. Televizoarele Edge-Lit sunt mai subțiri și mai accesibile, iar dacă căutați ceva foarte accesibil, puteți căuta și printre televizoare resigilate.

CE ESTE QLED?

Acronimul QLED, folosit de Samsung pentru a concura cu OLED, înseamnă Quantum-dot Light Emitting Diode. Acest termen se referă la o tehnologie de calitate superioară unui televizor LED, o nouă generație a procesului Quantum Dot de la Samsung.

Un televizor LED standard utilizează o lumină de fundal albă. Sub-pixelii de culori primare permit trecerea culorilor necesare pentru reproducerea imaginii. Din păcate, această tehnologie nu poate recrea toate nuanțele paletei de culori percepute de ochi.

Samsung QLED încorporează o cutie cuantică între o iluminare de fundal cu LED-uri albastre și panoul televizorului. Nanocristalele de selenură de cadmiu sunt stimulate de iluminare și emit lumină la o lungime de undă determinată de forma și dimensiunea lor. Culorile care sunt mai greu de reprodus pentru un televizor LED standard, cum ar fi verdele și roșul, sunt supraexpuse pentru a obține o strălucire suplimentară.

Avantajele unui televizor QLED

Cutia cuantică din Samsung QLED permite o mai mare eficiență a iluminării de fundal, ceea ce crește considerabil luminozitatea generală a televizorului. Prin urmare, aceste televizoare cu contrast ridicat pot acoperi aproape întreaga gamă de culori perceptibilă de către om și 100% din banda de culori DCI-P3 utilizată pentru filmarea și procesarea (post-producție) cinematografică digitală.

Noile filtre dezvoltate pentru gama Samsung QLED limitează, de asemenea, reflexiile de lumină deranjante. Rezultatul este un unghi de vizualizare mai bun, mult mai permisiv decât la televizoarele LED tradiționale. Astfel, vă puteți bucura de culori bogate fără constrângeri de poziționare. Un televizor Samsung QLED poate fi destul de scump, dar puteți căuta unul în secțiunea de televizoare resigilate.

CE ZICI DE NEO QLED?

Televizoarele Neo QLED reprezintă o evoluție a ecranelor QLED. Cea mai mare diferență între cele două tehnologii de afișare este că panourile QLED folosesc o iluminare de fundal LED tradițională, în timp ce televizoarele Neo QLED folosesc o iluminare de fundal mini-LED.

După cum sugerează și numele, mini-LED-urile sunt mult mai mici decât LED-urile tradiționale, ceea ce înseamnă că puteți integra mai multe dintre ele și le puteți grupa în mai multe zone de dimming.

Cu mai multe LED-uri și zone de atenuare, controlul luminii de pe Neo QLED poate fi subtil și precis, ceea ce duce la un raport de contrast mai bun pe tot ecranul. Nu se obține un efect de halo atât de mare în jurul unui obiect luminos pe un fundal întunecat.

CE ESTE UN TELEVIZOR OLED?

OLED este acronimul de la Organic Light Emitting Diode (diodă organică emițătoare de lumină). Este o tehnologie de afișare în care diodele organice emițătoare de lumină creează lumină atunci când sunt alimentate de un curent electric, ceea ce înseamnă că fiecare pixel își produce singur propria lumină.

Deoarece fiecare diodă emițătoare de lumină funcționează independent, fiecare dintre ele permite o gestionare totală a luminii. Atunci când o diodă nu primește o sarcină de curent, aceasta rămâne complet oprită, ceea ce permite televizoarelor OLED să creeze un negru perfect. Prin urmare, prezența unei lumini de fundal nu este necesară. Absența stratului de iluminare din spate permite, de asemenea, televizoarelor OLED, cum ar fi un TV Philips, să fie mai subțiri și mai ușoare.

Avantajele unui televizor OLED

Un TV Philips OLED are multe avantaje care contribuie la o calitate impresionantă a imaginii. Negre perfecte și tonuri de culoare bogate care oferă mult mai multe detalii în culorile închise. Unghi de vizualizare mărit care permite privitorului să se poziționeze oriunde dorește fără a afecta culoarea sau luminozitatea. Mișcări mai fluide, deoarece timpul de răspuns al pixelilor este mai rapid. Acest lucru oferă un aspect mai natural pentru evenimente sportive sau filme de acțiune, de exemplu. Consum redus de energie, deoarece pixelii negri nu trebuie încărcați atunci când sunt opriți. Televizoare mai subțiri și mai ușoare datorită construcției simplificate.(W.M.)


Intră acum și în grupul de