Ce obiceiuri negative poate aduce perioada adolescenței și ce pot face părinții pentru a preveni acest lucru


Intră acum și în grupul de

Adolescența reprezintă o perioadă de tranziție în viața oricărei persoane, bazată pe curiozitate și pe dorința de explorare, fiind caracterizată de transformări fizice, psihologice și sociale semnificative. În acest timp, majoritatea tinerilor tind să adopte noi obiceiuri.

4 obiceiuri pe care le deprind adolescenții în această etapă a vieții

            În timp ce unele dintre aceste experiențe pot contribui la dezvoltarea personală, pot apărea și experiențe care afectează în mod negativ creșterea. Printre aceste obiceiuri se află fumatul și consumul de substanțe stimulante, precum alcoolul, drogurile și cafeaua.

  1. Fumatul

            Este un obicei pe care tinerii tind să îl experimenteze în timpul adolescenței. Aceștia uneori sunt influențați de grupurile de prieteni, colegi sau de dorința de a vrea să pară mai maturi. În consecință, este importantă sublinierea de către părinți a efectelor nocive pe care le are fumatul asupra sănătății. De-a lungul timpului, dispozitivele de fumat au evoluat și a apărut pe piață țigara electronică, mai multe modele găsindu-se pe site-ul celor de la fumezi.com. Fie că se încearcă țigara electronică sau cea clasică, ambele prezintă riscuri grave, printre care și dependența.

  • Consumul de alcool

            Când este consumat, alcoolul acționează asupra sistemului nervos central, afectând funcția creierului și modificând comportamentul, cogniția și percepția. Din acest motiv, acesta este clasificat drept un drog, datorită potențialului său de a induce dependență. În plus, alcoolul este folosit în mod obișnuit în scopuri sociale, recreative și culturale, dar prezintă și diverse riscuri și potențiale efecte negative asupra sănătății atunci când este consumat iresponsabil.

            Această deprindere poate apărea adesea în anii adolescenței, deoarece tinerii pot fi atrași de aspectele sociale ale băuturii, dorind să se integreze sau să scape de factorii de stres. Este important să se evidențieze consecințele abuzului de alcool, care pot provoca tulburări de comportament, dependență și afectează funcțiile creierului în curs de dezvoltare.      

  • Consumul de droguri

            Deși este un aspect îngrijorător al perioadei adolescenței, cei mai mulți tineri pot fi atrași de dorința de a încerca ceva nou sau pot folosi aceste substanțe ca mijloc de combatere a luptelor emoționale interioare. De aceea, abuzul de substanțe în această perioadă delicată poate duce la probleme de sănătate atât fizică, cât și mentală, pe termen lung. În plus, aceste substanțe pot afecta judecata și abilitățile de luare a deciziilor, determinând adolescenții să se angajeze în comportamente riscante. Mai mult decât atât, abuzul acestora poate duce la perturbarea relațiilor cu familia și prietenii, ducând la izolare, care se poate transforma ulterior în anxietate și depresie.

  • Consumul excesiv de cafea și energizante

            Deși nu sunt la fel de dăunătoare precum obiceiurile enumerate anterior, consumul excesiv de băuturi pe bază de cofeină poate afecta dezvoltarea optimă a adolescenților. Datorită dezvoltării industriei Horeca prin apariția cafenelelor și a pub-urilor, consumul de băuturi pe bază de cofeină în rândul tinerilor a devenit tot mai popular, intrând în rutina zilnică a acestora. Cu toate acestea, consumul excesiv de cofeină poate duce la tulburări de somn și anxietate crescută. Din acest motive, este foarte important ca părinții să expună copiilor informații cu privire la alternative de creștere a energiei și productivității, cum ar fi o dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume și adoptarea unui stil de viață care să includă exerciții fizice sau chiar practicarea unui sport.

            În concluzie, adolescența este o perioadă de autodescoperire, în care tinerii au parte de experiențe nemaiîntâlnite. Este important să li se ofere o educație care să includă riscurile la care aceștia pot fi expuși. În plus, trebuie prezentate alternative sănătoase la obiceiurile nocive precum fumatul sau consumul de substanțe. Astfel, adolescenții se pot bucura de această perioadă a vieții lor, departe de aceste obiceiuri greșite.

            Sursă foto: unsplash.com


Intră acum și în grupul de