Exotic și sănătos – 5 CONDIMENTE speciale folosite în gastronomie și totodată bune pentru organism


Intră acum și în grupul de

Condimentele pentru mâncăruri nu se rezumă doar la sare și piper. De-a lungul anilor, prafurile aromatice se vindeau pe bani grei și erau comparate cu puterea aurului. În zilele noastre, condimentele sunt de nelipsit din bucătăriile de specialitate și nu numai. În rândurile următoare poți afla câteva informații despre 5 dintre cele mai prețioase condimente existente în gastonomiile internaționale.

 Iată 5 dintre cele mai utilizate condimente din lume și beneficiile lor

  1. Șofran

Probabil unul dintre cele mai folosite condimente din lume este șofranul. Pentru un singur gram de șofran este nevoie de o armată întreagă și bine pregătită, care să cunoască tainele cultivării acestui condiment minune.

Folosit în prepararea orezului, a peștelui și chiar a deserturilor, șofranul nu este doar un condiment, ci are și puteri vindecătoare.  Acesta ajută la eliminarea infecțiilor urinare, poate trata depresia și preveni afecțiunile inimii datorită aportului mare de vitamine din complexul B, sodiu și potasiu, printre altele.

  1. Anason

Un alt condiment deosebit ce se regăsește din plin în gastonomia Orientului Mijlociu și nu numai, este anasonul. Și bucătăria românească a adoptat gustul anasonului pentru diverse preparate inspirate din rețetele mediteraneene.

Aroma intensă a acestei plante speciale este cunoscută de peste 2.000 de ani, însă ceea ce este interesant este faptul că anasonul ameliorează durerile cauzate de reumatism și poate fi un bun antidepresiv, dacă este consumat în cantități optime.

  1. Cardamom

Cardamomul are origini arăbești, însă acest condiment este folosit cu precădere în bucătăria indiană. Cu efecte afrodiziace, gust ușor lămâios și aromă intensă, cardamomul este des utilizat în prepararea marinadelor, a peștelui și orezului. Este știut faptul că semințele de cardamom ajută în tratarea obezității și a problemelor gingivale, printre altele.

  1. Nucșoara

Un alt condiment cu iz exotic este nucșoara, ce provine din semințele de Myristica fragrans, un arbore tropical cu origini indoneziene. Pulberea de nucșoară se folosește în prepararea sosurilor și cremelor de legume, a cărnii roșii, ba chiar se adaugă și în deserturi speciale. Nucșoara este folosită și în cosmetică, vindecă insomnia, depresia și îmbunătățește circulația sângelui. Totodată sunt cunoscute și efectele antiinflamatoare pe care le are nucșoara, un condiment special ce nu ar trebui să lipsească din bucătărie.

  1. Curry

Un condiment deosebit precum curry îl vei găsi mereu în preparatele indiene. De fapt, curry este un mix de condimente, la baza căruia se află turmericul, cel care dă intensitatea preparatelor. Există însă și amestecuri de curry precum cele roșii, verzi sau aurii, în funcție de zonă, preparate și tradiții. Ceea ce este bine de notat este faptul că acest condiment exotic are efecte anticancerigene, poate preveni bolile de inimă și susține sănătatea creierului. În plus, mâncărurile sunt extraordinare dacă beneficiază de curry, în cantități optime.

Așadar, acum că ai aflat câte ceva despre unele dintre cele mai apreciate condimente din lume, nu îți mai rămâne decât să verifici cămara și să pui pe listă ce îți lipsește. Pe lângă faptul că vei oferi un gust aparte mâncărurilor tale, vei ajuta și la menținerea sănătății dacă folosești condimente cu efecte benefice pentru întregul organism.

Sursă foto: Pexels.com


Intră acum și în grupul de