Ronnie O’Sullivan, unul din marii jucători de snooker ai tuturor timpurilor


Intră acum și în grupul de

Baschetul ni l-a dat pe Michael Jordan, gimnastica artistică pe Nadia Comăneci, fotbalul pe Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Zidane și Gheorghe Hagi, tenisul i-a avut contemporani pe marii Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Jokovici, un trio care l-a influențat pozitiv pe noul talent iberic Carlos Alcaraz, în timp ce în WTA o avem campioană en titre pe Venus Williams. Să nu-i uităm pe atleții de viteză Michael Johnson și Usain Bolt. Iar lista ar putea continua cu multe alte talente sportive.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ronnie_O%E2%80%99Sullivan_at_Snooker_German_Masters_%28DerHexer%29_2015-02-06_04.jpg

În snooker, îl avem pe englezul Ronnie O’Sullivan, numărul 1 în lume, și mai apoi pe Judd Trump și Neil Robertson, care îi calcă pe urme. Clasamentul general 2023/2024 numără în top 10 aceste trei talente contemporane, ceea ce ar putea fi de mare interes doar aici. O’Sullivan este de 7 ori campion mondial, un portofoliu care egalează performanța lui Stephen Hendry. În plus, deține recordul de 7 titluri Masters și 7 titluri de campion al Marii Britanii, însumând cel mai mare număr de titluri deținute de un jucător.

Totuși, de mai bine de 18 luni nu mai participă la turnee, motivându-și lipsa cu probleme medicale. Iar mulți îi reproșează acest lucru, cerându-i fățiș retragerea oficială din acest sport. Este binecunoscută condiția lui fizică precară de-a lungul carierei sale sportive, succesul prematur prefigurându-i consumul de droguri ș alcool, care a degenerat bineînțeles în depresii și stări labile. Condiția i-a atras după sine sancționarea în mai multe rânduri din partea Asociației Mondiale Profesionale de Biliard și Snooker.

Pe lângă problemele de sănătate, la această lipsă din turnee concură și viața sa publică de succes, sportivul făcând comentarii de expert în snooker pe Eurosport. Dar mai scrie și romane polițiste, autobiografii și o carte despre sănătate și fitness, și apare în miniseria din 2017 care-i poartă numele sau în documentarul Al șaptelea cer ce oglindește cursul vieții sale apărut în 2022. Mai mult, în 2016, aceste realizări au fost încununate de decernarea cu ordinul cavaleresc britanic pentru contribuțiile sale aduse în viața socială și publică.

Prin urmare, o viață activă și fertilă economic, care îi permite refuzul atât de extins de a mai participa la turnee.

Declarația sa cu referire la faptul că stă pe tușă este conformă cu starea sa de spirit inconfundabilă care se revoltă împotriva controlului instituțiilor sportive asupra profesioniștilor în snooker:

„Eu nu joc – ce ai de gând să faci în privința asta? Și voi fi mereu atent la cotul meu de tenis și la sănătatea mea mentală.

Dar îmi fac treaba mea, am multe de făcut în China – să nu fiți surprinși dacă voi lipsi de la Campionatul Mondial. Ce s-a întâmplat cu aceste expoziții din Shanghai și Macao și cu consecințele – se va întâmpla din nou. Modelul este la pământ – au greșit. Nu susține 128 de jucători.”


Intră acum și în grupul de