Vrei să-ți cumperi primul tău longboard? Uite cum să-l alegi


Intră acum și în grupul de

Începem acest articol cu două vești. Vestea proastă e că nu există cel mai bun longboard. Vestea bună? Este că există cel mai bun longboard… pentru tine! Un longboard este o alegere excelentă pentru un rider, dar alegerea celui potrivit pentru tine și pentru stilul tău nu este atât de ușoară. Mai ales dacă ești începător și vrei să-ți îmbunătățești nivelul în timp ce te distrezi. Sau ești la primul tău longboard și vrei să știi cum să-l alegi.

În acest articol, așadar, vom povesti despre principalele caracteristici ale unui longboard. Hai să începem!

Lungime

În medie, o placă de longboard are o lungime cuprinsă între 85 cm și 1,10 m, în diverse forme pentru a se potrivi diferitelor stiluri. Principiul general este că o placă mai scurtă va fi mai manevrabilă și mai agilă; invers, cu cât este mai lungă, cu atât va fi mai stabilă.

Lățime

De obicei, un longboard are o lățime cuprinsă între 25 și 30 cm, această dimensiune nu influențează atât de mult ca de exemplu în skate street, unde piciorul are nevoie de o aderență și un sprijin mai bun. Deoarece în longboarding se execută mai puține trucuri decât în skateboarding, lățimea longboard-ului nu este chiar un factor crucial. Adesea, poziția picioarelor va fi în diagonală pe placă, așa că nu este recomandat să alegi un longboard în funcție de mărimea pantofilor.

Flex

Flex-ul este crucial pentru un longboard, deoarece trebuie să susțină riderul în mersul său. Dacă ești în căutarea unei plăci care să își păstreze bine viteza, să fie precisă și să răspundă bine la manevre, va trebui să optezi pentru o placă cu puțin flex, deci mai rigidă. Pe de altă parte, un longboard mai flexibil nu va fi „performant”, dar va oferi mai multă plăcere în plimbări, mai ales dacă ești în căutarea unei senzații mai apropiate de cea de surf. Flexibilitatea unui longboard este dată nu numai de materiale, ci și de rocker și camber, adică dacă profilul plăcii va fi concav sau convex. Planșele cu camber (cu „cocoașă” în partea de sus) vor avea mai mult flex. Pe măsură ce camberul devine plat și apoi cu rocker („cocoașa” în jos) flexul va scădea, astfel încât vei avea o placă rigidă și receptivă.

De exemplu, atunci când te lansezi în coborâre, un flex “moale” este ultimul lucru pe care ți-l dorești pentru placa ta. Pe scurt, ar trebui să ții cont de două lucruri: mai multă rigiditate oferă stabilitate la viteze mari, mai mult flex oferă o plimbare ușoară și confortabilă. Desigur, depinde și de locul și modul în care vrei să îți folosești longboard-ul, dar dacă ești în căutarea unui longboard pentru a te plimba prin oraș, un flex moale ar putea fi, de asemenea, potrivit pentru tine.

Diferitele tipuri de longboarduri potrivite pentru diferite activități

Forma unui longboard este concepută pentru a facilita mersul și stilul riderului. Un exemplu foarte simplu este reprezentat de decupajele roților sau wheel wells, adică porțiunea din placă care poate veni în contact cu roata. În aceste secțiuni, placa va deveni mai subțire (wheel wells), sau va fi înălțată, sau în alte forme nu va exista (wheel cututs), lăsând roțile în afara plăcii.

Pe înțelesul tuturor: cu cât sunt mai lungi, cu atât vor fi mai stabile la viteze mari; cu cât sunt mai scurte, cu atât sunt mai manevrabile și mai potrivite pentru plimbările prin oraș. Așadar, lungimea punții unui longboard depinde de scopul pentru care este destinat.

Este dificil să dai sfaturi despre cum să alegi lungimea și lățimea potrivită a unui longboard în funcție de înălțime și greutate. Cu toate acestea, putem spune că, cu cât ești mai înalt și mai greu, cu atât mai lungă ar trebui să fie placa ta. Pentru copii, plăcile scurte sau cruiser sunt mai potrivite.

Nu uita nici că, cu cât ampatamentul (distanța dintre roți) este mai scurt, cu atât raza de întoarcere este mai mică. Pe scurt, un ampatament scurt face posibile virajele bruște. Prin urmare, riderii mici sau ușori pot avea dificultăți în a controla un longboard cu un ampatament mare, deoarece e mai puțin manevrabil.


Intră acum și în grupul de