Procedurile din Ucraina privind aprobarea Acordului privind Micul Trafic de Frontieră sunt aproape de finalizare


Intră acum și în grupul de

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit luni, la telefon cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, despre Acordul de Mic Trafic dintre România și Ucraina.

Punct frontiera Siret

„În cadrul convorbirii, care se înscrie în seria contactelor de lucru ale celor doi oficiali, ministrul ucrainean de externe l-a informat pe colegul român că procedurile din Ucraina privind aprobarea Acordului privind Micul Trafic de Frontieră sunt foarte aproape de finalizare. Cei doi miniştri au discutat despre primele măsuri necesare pentru punerea în aplicare a Acordului, inclusiv despre înmânarea împreună a primelor permise de mic trafic în cadrul unei vizite comune la frontiera comună şi la comunităţile română, respectiv ucraineană din proximitatea acesteia, astfel cum s-a convenit cu prilejul vizitei la Bucureşti din luna februarie a ministrului ucrainean”, se arată într-un comunicat al MAE.

Cei doi miniştri au discutat și despre reluarea activităţii Comisiei Mixte în domeniul minorităţilor naţionale, precum şi despre stadiul implementării altor decizii luate cu ocazia vizitei din februarie.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

Practic, locuitorii din această zonă, fie din România, fie din Ucraina, vor putea trece frecvent frontiera și vor putea rămâne în zona prevăzută de acord a celuilalt stat pentru o perioadă care să nu depășească trei luni de ședere neîntreruptă.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane lise adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de trei ani în zona de frontieră.

Persoanele menţionate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.


Intră acum și în grupul de