Guvernul umblă la buzunarul profesorilor, de anul viitor


Intră acum și în grupul de

Guvernul umblă la buzunarul profesorilor, de anul viitor. Discuțiile pe noua lege a salarizării care ar permite profesorilor să câștige mai bine sunt, deocamdată, la nivel de principii, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.

Potrivit acestuia, pe lângă cele 5 clase de salarizare anunțate deja de ministrul Rovana Plumb, profesorii vor ca pentru fiecare clasă în parte să existe un minim și un maxim, iar diferența dintre ele să nu fie dată doar de vechime ca acum, ci și de competențe.

protest profesori 4
Acum, un profesor muncește 40 de ani ca să ajungă să câștige undeva la 2.500 de lei. Adică în pragul pensiei. Iar la pensie va ieși cu 40% din acești bani, a explicat Nistor.

Potrivit acestuia, normal ar fi ca după 25 de ani de muncă, un profesor să poată accede la maximul clasei de salarizare, fapt care i-ar permite un standard de viață mai înalt, dar s-ar colecta și mai mulți bani pentru sistemul de pensii.
O altă problemă a salarizării din educație și pe care actuala lege nu o poate rezolva este cea a funcțiilor didactice inexistente în actul normativ. Este vorba despre profesorii din învățământul primar, de cei din învățământul gimnazial și de absolvenții ciclului I Bologna.

În acest moment, în lege sunt prevăzute 111 clase de salarizare. Fondul de salarii alocat de Guvern pentru angajații din sistemul public este în prezent de 49 de miliarde de eli și ar putrea crește la 58 de milioarde din 2016. Aceasta ar însema o crșetere de circa 30% dacă actuala lege a salarizării va fi modificată. Rămâne de văxut de unde va lua Executivul bani pentru a pune în practică noua lege a salarizării.

Sursa: Evz.ro


Intră acum și în grupul de