Regele Mihai l-a exclus pe nepotul său Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României


Intră acum și în grupul de

Regele Mihai l-a exclus pe nepotul său, prinţul Nicolae, din linia de succesiune la tron.

Anunţul a fost făcut luni, printr-un comunicat al Casei Regale.

Regele Mihai I a semnat la  1 august documentul prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul principesei Elena, titlul de „Principe al României”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale.

principele nicolae

Vă prezentăm integral documentul transmis de Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I.

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de „Principe al României” și calificativul de „Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.”

Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, ca fiu al principesei Elena şi al lui Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizatiei Natiunilor Unite.

In 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani, regele Mihai I i-a conferit titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţă Regală”, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta.

Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, Principele Nicolae era al treilea in Linia de Succesiune la Coroana României.

Casa Regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independeței statale, primul rege al României, schimbare consfințită prin amendarea constituției. Țara a devenit „Republică Populară” la 30 decembrie 1947, în urma abdicării de la tron a regelui Mihai I, care a fost nevoit să părăsească țara împreună cu restul familiei sale.

Regele Mihai s-a căsătorit în exil cu Ana de Bourbon Parma, înrudită cu familia regală a Danemarcei, cu cea a Portugaliei şi cu Bourbonii spanioli. Au împreună cinci fiice : Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria și patru nepoți: Nicolae și Elisabeta Karina (copiii principesei Elena) și Mihai și Angelica (copiii principesei Irina).

 


Intră acum și în grupul de