Doar șapte din cele 12 zile libere din acest an sunt în timpul săptămânii. Paștele cade pe 1 Mai

Românii se bucură în acest an de şapte zile nelucrătoare de sărbătoare legală.

Potrivit AvocatNet.ro, faţă de ultimii patru ani, lucrurile stau mai prost, având în vedere că, între 2012 şi 2015, salariaţii au avut parte de cel puţin opt libere legale.

Mici picnic gratar

Sărbătorile legale în care nu se lucrează sunt stabilite exclusiv în Codul muncii, iar în prezent există 12 astfel de zile. Exceptând 1 şi 2 ianuarie (vineri şi sâmbătă), care deja au trecut, în acest an, celelalte libere legale pică după cum urmează:

  • prima şi a doua zi de Paşte – 1 şi 2 mai (duminică şi luni);
  • 1 mai (duminică);
  • prima şi a doua zi de Rusalii – 19 şi 20 iunie (duminică şi luni);
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
  • Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
  • prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).

Așadar, în acest an, Ziua Internațională a Muncii, care se sărbătorește pe 1 Mai, concide cu prima zi a Paștelui Ortodox.

AvocatNet.ro precizează că în 2014 şi 2015, parlamentarii au declarat prin lege, drept sărbători naţionale, zilele de 24 ianuarie, 19 februarie şi 10 mai.

”Având în vedere că în presa autohtonă au circulat informaţii eronate cu privire la cele trei sărbători noi, AvocatNet.ro a lămurit de fiecare dată că acestea NU sunt zile libere pentru salariaţi.

Zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sunt stabilite exclusiv în Codul muncii, iar acest act n-a fost modificat astfel încât lista să includă 24 ianuarie, 19 februarie şi 10 mai. Aşadar, cele trei zile sunt doar sărbători naţionale, în care angajaţii trebuie să se prezinte la muncă”, arată sursa citată.

În data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române, în data de 19 februarie – ziua de naştere a sculptorului Constantin Brâncuşi, iar în data de 10 mai – începutul domniei lui Carol I, încoronarea primului rege al României şi Independenţa de stat a ţării noastre.

Mai menționăm că 2016 este un an bisect, deci luna februarie va avea 29 de zile.