CCR a decis: Legea antifumat este constituțională


Intră acum și în grupul de

Judecătorii Curții Constiționale a României (CCR) au decis, miercuri, că legea care interzice fumatul în spaţiile publice  este constituțională, informează antena3.ro.

Acum, actul normativ va merge mai departe la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat, urmând să intre în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Potrivit sursei citate, legea a ajuns miercuri la Curtea Constituţională, după ce 33 de senatori au depus la sfârșitul lunii decembrie o contestație referitoare la neconstituţionalitatea legii.
antifumat

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea susţineau că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale „nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»”.

În documentul înaintat Curţii Constituţionale se preciza că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare. Iniţiatorii sesizării susţineau, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Curtea Constituţională a dezbătut miercuri sesizarea privind legea care interzice fumatul în spaţiile publice.

Judecătorii au votat în unanimitate respingerea sesizării.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.


Intră acum și în grupul de