CNU face demersuri pentru păstrarea parteneriatului cu Nuclearelectrica


Intră acum și în grupul de

Compania Națională a Uraniului (CNU) a fost obligată să recalculeze prețul pulberii de dioxid de uraniu și a demarat procedura de renegociere a prețului din contractul cu SN Nuclearelectrica în urma deciziei irevocabile a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată în data de 13 noiembrie 2015. Decizia ÎCCJ menține măsurile cu impact financiar major dispuse de Curtea de Conturi în cadrul controlului efectuat în anul 2012 , măsuri care conduc la creșterea  prețului de vânzare, se arată într-un comunicat postat de CNU pe site-ul oficial.

Potrivit sursei citate, CNU S.A. a recalculat prețul pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, astfel încât acesta să acopere atât obligația bugetară conform modului de calcul reglementat, cât și costurile de obținere a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu din prelucrarea concentratelor de U3O8.

mina crucea

„Până la punerea în aplicare a deciziei irevocabile a ÎCCJ, ponderea obligației la bugetul de stat din prețul de vânzare către SNN a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, a fost de 10%, comparativ cu 80% după aplicarea acesteia”, se arată în comunicat.

Totodată, se menţionează că în cadrul negocierilor cu SN Nuclearelectrica nu s-a ajuns la consens privind acceptarea noului preț, astfel că, CNU S.A. s-a aflat în imposibilitate de a mai livra marfa la prețul din contract, care nu acoperă obligațiile la bugetul de stat și costurile de producție, iar în aceste condiții SNN a reziliat contractul cu CNU S.A.

În luna decembrie 2015, CNU a fost invitată să participe cu o ofertă fundamentată la procedura de achiziție de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu organizată de SNN, oferta fiind declarată admisibilă, dar necâștigătoare, criteriul fiind prețul cel mai mic.

„Situația critică în care se află în prezent CNU S.A. are drept cauze un cumul de acțiuni, precum: sistarea, începând cu anul 2011 a subvenției acordate acestui sector (pentru protecție socială, pentru depozitare / gestionare stocuri concentrate de uraniu), lipsa fondurilor pentru realizarea de investiții în instalațiile existente, blocarea realizării obiectivelor de investiții privind deschiderea și punerea în exploatare a noi zăcăminte de uraniu și nu în ultimul rând, valorificarea produsului finit (pulberea de UO2) către unicul beneficiar SNN, la un preț scăzut, necorelat cu prețul pieței. Toate aceste acțiuni au condus la diminuarea drastică a veniturilor companiei”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții CNU S.A. fac demersuri pentru identificarea și implementarea soluțiilor adecvate pentru păstrarea parteneriatului cu SNN, alături de care de mai bine de 20 de ani a jucat un rol important în siguranța sistemului energetic național, se mai menţionează în documentul citat.

Nuclearelectrica a reziliat contractul cu singurul producător român de uraniu, Compania Naţională a Uraniului (CNU), după ce acesta a cerut majorarea cu 76% a preţului agreat pentru livrări, preţul solicitat fiind cu mult peste cel din piaţă, a informat, în 25 februarie, producătorul de energie nucleară.

Administratorul centralei de la Cernavodă a ajuns astfel să cumpere uraniu de la compania canadiană Cameco.


Intră acum și în grupul de