Ministrul Muncii, Ana Costea, a demisionat din Guvern. Premierul a acceptat demisia


Intră acum și în grupul de

 

 Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a demisionat din funcţie, iar premierul Dacian Cioloş a acceptat-o.

claudiaanacostea-465x215

“Am acceptat astăzi demisia doamnei Ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Demisia ministrului Muncii a venit pe fondul retragerii Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor care fusese criticată de sindicate.

Liderul Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, a arătat miercuri printr-un comunicat că aşa cum era de  aşteptat şi cum a intuit, ordonanţa de guvern privind modificarea Legii 284 a  fost retrasă.

traian paduret

El a menţionat că această ordonanţă nu făcea referire la Legea 63/2011, lege specială pentru învăţământ, dar modifica salarizarea angajaţilor din învăţământ şi a subliniat că premierul Dacian Cioloş a venit cu mai multe variante,  vreo cinci, unele cunoscute, unele  necunoscute , deşi trebuiau liderii de sindicat să-şi spună punctul de vedere.

„Concluzia e simplă : domnul Cioloş doreşte să modifice legislaţia pe ici pe colo şi nicăieri. Credem că aşteaptă rezultatul alegerilor sperând într-un mandat de 4 ani  care să-i acorde timpul necesar unor modificări legitime ale legii salarizării”, a precizat Pădureţ.

Mai mult preşedintele Cartel Alfa Suceava a arătat că este „o poveste” că această lege  nu a fost discutată şi cu Ministerul Finanţelor pentru că din partea tuturor ministerelor au participat la dezbateri reprezentanţi.

„În acest proiect de ordonanţă se făceau referiri la Legea 128/1997 – de mult abrogată, sporul pentru învăţământul special dispărea, cei care aveau vechime de peste 25 ani erau plafonaţi  doar la vechime de peste 25 ani, celelalte trepte de vechime dispăreau, unele cadre didactice cu studii superioare aveau aceeaşi salarizare cu personalul didactic auxiliar cu studii superioare”, precizează Pădureţ.

El consideră că „s-a pus carul înaintea boilor” pentru că s-a dat o sumă în care ar fi trebuit să fie făcute toate modificările, în loc să se identifice ce modificări trebuiau aduse pentru reparaţia inechităţilor şi apoi să se calculeze suma necesară.

„Legea 284  are  şi părţi bune, chiar dacă puţine, dar prin acest proiect de ordonanţă erau abrogate. Ordonanţa a fost retrasă. Domnul Cioloş trebuie să pună ceva în locul ei. Trebuie să fim vigilenţi mai departe. Să nu uităm că salariul minim brut va creşte în curând la 1250 lei. Dacă nu se intervine de urgenţă, cei din grila de salarizare din parte inferioară vor depăşi pe cei cu studii superioare, sau vom avea o altă surpriză: prorogarea termenului aplicării măririi salariului minim pe economie”, a adăugat Pădureţ.

Totodată, liderul sindical sucevean consideră că actualul guvern nu a dat semnalul stării de stabilitate în România, ci dimpotrivă al stării de instabilitate, ca şi cum ar începe o nouă criză.

„Acest guvern a spus: Noi avem o părere, dar nu suntem de acord cu ea!”, se arată în finalul comunicatului semnat de liderul Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ. (N.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de