ANSVSA începe de luni verificări în abatoare, supermarket-uri, magazine alimentare, carmangeri, măcelării, restaurante, ferme, târguri, pieţe pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând de luni şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

supermarket

Activităţile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

 

Având în vederea importanţa aplicării acestor măsuri, pentru sănătatea publică, Planul naţional de control este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţară.

Astfel, s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, din care 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine), 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne ( 44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată), 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat).

 

Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate, iar costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

 

 

„Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti  aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare”, precizează ANSVSA.

 

Toate acţiunile Autorităţii, de prevenire a contaminării produsele alimentare cu acest tip de bacterie patogenă, este imperios necesar ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activităţile de informare şi educarea a cetăţenilor privind normele de igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri, menţionează sursa citată.

La fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi în protejarea sănătăţii publice.

ANSVSA va face public, săptămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

 


Intră acum și în grupul de