FSLI: “Ministerul Educației Naționale vrea copii bolnavi și obezi în școli, prin eliminarea orelor de educație fizică din învățământul primar, printr-un proiect de ordin”.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educației Naționale să anuleze proiectul de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de educație fizică de la clasa pregătitoare și clasa I, precum și a unei ore de la clasa a II-a, urmând ca în locul acestora să apară disciplina “Joc și mișcare”, care ar urma să fie predată de învățătoare.

Într-un comunicat de presă al FSLI se precizează că prin acest proiect de ordin, Ministerul Educației Naționale “nu face altceva decât să încurajeze lipsa mișcării, un regim de viață nesănătos și creșterea obezității în rândul elevilor din România”, iar propunerea Ministerului Educației Naționale ar avea ca efect trimiterea în șomaj cel puțin 1.500 de profesori de sport.

În documentul citat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția asupra propunerii Ministerului Educației Naționale prin care se dorește modificarea planurilor-cadru din învățământul primar.

“Concret, printr-un proiect de ordin de ministru, se dorește eliminarea a: 2 ore/ săptămână de educație fizică la clasa pregătitoare, 2 ore/ săptămână la clasa I și 1 oră/ săptămână la clasa a II-a. Printr-un simplu ordin, Ministerul Educației Naționale afectează sănătatea elevilor noștri și încurajează obezitatea în rândul acestora!”, precizează FSLI.

Totodată, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ reamintește ministrului Educației Naționale că, potrivit studiilor, în România, 1 din 4 copii suferă de obezitate.

Sursa citată menţionează că datele Organizației Mondiale a Sănătății de supraveghere a obezității copiilor din Europa (COSI),  indică pentru România o prevalență a obezității de 11,6 la sută și a supraponderabilității de 26,75 la sută la copiii de 8 ani.

“Prin urmare, avem nevoie de ore de educație fizică în școli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecțiuni”, se arată în comunicat.

FSLI mai atrage atenţia că un alt „efect negativ” al acestui proiect de ordin ar fi “concedierea a cel puțin 1.500 de profesori de sport”, din unitățile școlare din întreaga țară.

“Colegii noștri vor fi pur și simplu trimiși acasă, în șomaj, în condițiile în care sistemul de învățământ are nevoie de personal didactic calificat și de programe care să încurajeze sportul și mișcarea de la vârste cât mai mici. Înlocuirea profesorilor de sport cu învățătoarele reprezintă o formă mascată de reducere a costurilor din educație, deși guvernanții s-au lăudat cu creșterea fondurilor pentru acest sistem”, mai precizează FSLI.

Preşedintele FSLI , Simion Hancescu, solicită ministrului Educaţiei Naţionale retragerea de urgenţă a acestui proiect de ordin.

“Ministrul Educației Naționale trebuie să retragă de urgență acest proiect de ordin cu consecințe negative asupra sănătății elevilor, dar și asupra cadrelor didactice, care vor rămâne fără loc de muncă. Suntem atât de săraci încât nu ne mai preocupă sănătatea și dezvoltarea armonioasă a elevilor și ne gândim să facem economie pe spatele copiilor, afectându-le viața? Este o cale greșită și MEN trebuie să răspundă  prin anularea acestui proiect. În plus, ce soluții vor avea colegii noștri forțați să plece din sistemul de învățământ? Este evidentă lipsa consultării unor specialiști, înainte de a se face această propunere, prin care se dorește doar reducerea bugetului pentru educație”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI., citat în comunicatul de presă.

( L.B.)