Aproape 800 de străini au solicitat protecție din partea României în 2019. Cei mai mulți sunt din Orientul Mijlociu

În prima jumătate a anului 2019, 792 de persoane au solicitat acordarea protecției internaționale din partea statului român, iar în 240 de cazuri a fost recunoscut statutul de refugiat sau acordată protecție subsidiară. Totodată, peste 500 de beneficiari ai unei forme de protecție au urmat programele de integrare, informează Inspectoratul General pentru Imigrări.

În primul semestru al anului curent, au fost depuse 792 de cereri de azil, cu 11% mai puține față de perioada similară a anului trecut.

Referitor la țara de origine, cei mai mulți solicitanți de azil provin din state precum Irak, Siria și Bangladesh, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie.

Totodată, în ceea ce privește accesul la o nouă procedură de azil, au fost înregistrate 94 de cereri, față de 125 în perioadă similară a anului 2018.

Analiza efectuată a reliefat faptul că, în această perioadă, polițiștii de imigrări au soluționat 464 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă, în 240 de cazuri fiind acordată o formă de protecție, dintre care  91  le-a fost recunoscut statutul de refugiat și 149 le-a fost acordată protecția subsidiară.

De asemenea, 760 de solicitanți de azil, au fost cazați în cele șase centre specializate, 947 au beneficiat de consiliere și aproximativ 700 de sesiuni de orientare culturală.

Pe linie de relocare extra UE, conform angajamentelor asumate pentru anii 2018-2019, polițiștii de imigrări au organizat mai multe întâlniri de coordonare cu reprezentanții structurilor implicate în derularea operațiunii de relocare, în vederea stabilirii tuturor detaliilor și aspectelor privind aplicarea programului de relocare pentru cei 109 refugiați de origine siriană, aflați provizoriu în Turcia și Iordania.

În perioada de referință, 523 de persoane, beneficiare a unei forme de protecție internaționale, au urmat programul de integrare, peste 221 sunt din Siria, 111 din Irak, 33 din Iran și alte țări.

Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanții de protecție internațională, au fost transmise 133 de cereri pentru transferul străinilor în alte state membre. Totodată, a fost realizat transferul în România pentru 78 persoane în conformitate cu prevederile Regulamentului Dublin.

Complementar cu activitățile de integrare desfășurate de structurile IGI, în Centrele Integrate, înființate prin intermediul proiectelor cu finanțare europeană, s-au defășurat activități de integrare destinate persoanelor vulnerabile identificate din rândul cetățenilor străini cu drept de ședere pe teritoriul României.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Azil și Integrare gestionează procesele de coordonare și monitorizare a procedurii de azil, a procedurilor de integrare, relocare și resettlement pe întreg teritoriul României.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, asigurarea asistenţei solicitanţilor de azil pe durata procedurii şi asistenţa pentru integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul Centrelor Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş, structuri teritoriale specializate în probleme de azil.