Onofrei: In zona de munte e nevoie ca o cota de lemn sa fie alocata doar pentru pastrarea micilor afaceri


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei, candidat pentru Parlamentul European, şi-a exprimat, luni, susţinerea pentru producătorii locali care se confruntă cu probleme legate de implicarea marilor jucători din piaţă şi consideră că soluţia pentru protejarea acestora este modificarea legislaţiei europene care să asigure protecţie afacerilor locale.

Astfel, Orest Onofrei, a arătat că propune ca prin Programul Agricol Comun, cei care trăiesc din agricultură sau silvicultură să beneficieze de sprijin la fel ca localităţile monoindustriale.

onofrei 7

„În Bucovina, se pare că codrul a încetat să mai fie prieten cu românul şi e mai mult cu austriacul”, a spus Onofrei.

Liderul PDL Suceava a explicat că atât fermierii, crescătorii de animale, dar şi cei care exploatează lemn trebuie să fie sprijiniţi, astfel încât aceste mici afaceri să nu fie falimentate de marii jucători în piaţă.

„Vorbim aici de poziţia dominantă a unor mari jucători care afectează afaceri mici, locale. Investiţiile străine sunt dorite, dar ar trebui să se armonizeze cu ceea ce este pe piaţa locală pentru că altfel vom vedea tot mai des o opoziţie faţă de Europa, faţă de marii investitori, cum că străinii vin să ne ia şi nu să ne dea şi mă refer aici, în principal, la resursele naturale, cum sunt gazele, petrolul sau lemnul”, a spus Orest Onofrei.

El a arătat că propune o legislaţie europeană care să apere micii investitori locali prin care marii jucători, cei care deţin poziţii dominante în piaţă, să fie obligaţi să nu împiedice dezvoltarea micilor afaceri locale.

Orest Onofrei a arătat că, prin legislaţie, va trebui să fie stabilită, de exemplu, cota de lemn care să rămână pentru întreprinzătorii locali.

„Va fi nevoie să fie stabilită o cotă de lemn pentru micile afaceri locale. Nu se stabileşte preţul, dar o anumită parte din masa lemnoasă trebuie să fie alocată doar întreprinzătorilor locali”, a spus Onofrei.

El consideră că în caz contrar aceşti mici întreprinzători, care au 10-15 angajaţi, vor falimenta, ceea ce va determina o problemă socială în această zonă.

„În zona de munte, de exemplu, creşterea animalelor şi exploatarea pădurii sunt principalele activităţi din care trăiesc oamenii, iar o poziţie dominantă a unei firme mari determină disfuncţionalităţi profunde cu implicaţii sociale foarte mari. Există riscul ca satele de munte să fie depopulate”, a spus Orest Onofrei.

Liderul PDL Suceava a mai declarat că, prin legislaţia europeană, trebuie să se decidă ca o parte din resursa locală să rămână acolo şi să fie exploatată de localnici, în condiţiile legii.

„Dacă nu se are în vedere acest aspect riscăm ca în loc să sărbătorim, anual, primăvara, urcatul oilor la munte, să comemorăm coborârea muntenilor la şes”, a conchis Orest Onofrei.


Intră acum și în grupul de