Deputatul Radu Surugiu demonteaza politica fiscala a ministrului de Finante, Ioana Petrescu


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Radu Surugiu, susţine că deşi CV-ul pare să o recomande pe Ioana Petrescu, actualul ministru de finanţe al României, există cu siguranţă atribute care par a-i lipsi cu desăvârşire, mai ales în ceea ce priveşte comunicarea, maturitatea politică sau experienţa în administraţia românească.

„De-a lungul timpului, domnia sa a dat diverse declaraţii precum: ” E îmbucurător că oamenii mănâncă pâine şi foarte mulţi oameni săraci consumă acest aliment”, explicând rezultatele reducerii TVA la pâine deşi ”totuşi nu acesta era scopul” potrivit spuselor aceluiaşi ministru – martie 2014; „Acciza la carburanţi este necesară. Trebuie să acoperi cheltuielile. Avem deja o lipsă de 670 de milioane de lei. Şi atunci când mă gândesc la reducerea CAS sau la neimpozitarea profitului reinvestit, trebuie să scot 670 de milioane de lei. Nu există nicio şansă ca acciza suplimentară la carburanţi să nu intre în vigoare”, cu alte cuvinte, era necesară introducerea unei astfel de taxe pentru a putea fi plătite pensiile şi salariile şi nu drumurile României – martie 2014; „Nu m-am dus acolo să vorbesc despre cifre sau să fundamentez o teorie economică. Era clar că acolo era o discuţie politică şi CAS era la mijloc. […] Am încercat să ţin departe CAS de acest război. Mă gândeam: clar e o dispută politică şi o să-mi distrugă proiectul. Vroiam să-l iau şi să plec” sau ” „Nu i-am dat studiile. Nu sunt publice. Însă, FMI le-a avut înainte cu o lună””– iulie 2014”, enumeră deputatul liberal sucevean.

radu surugiu 4

Radu Surugiu arată că ce afirmă ministrul român de finanţe produce îngrijorare nu numai în rândul specialiştilor şi al experţilor în domeniu, dar şi în rândul cetăţenilor României şi al contribuabililor în general.

„Responsabilitatea nu reprezintă un atu al actualului ministru, luând în considerare afirmaţiile făcute încă de la începutul mandatului său. Cu totul alarmante sunt consecinţele pe termen lung asupra românilor şi a României. Mediul de afaceri devine cu totul instabil, iar măsurile fără viziune şi strategie îndepărtează orice potenţial investitor care ar putea produce noi locuri de muncă”, susţine liberalul.

Deputatul sucevean mai declară că românii merită mult mai mult decât astfel de declaraţii, cu impact direct asupra vieţii lor de zi cu zi.

„Ioana Petrescu pare să se joace cu cifrele la fel cum se joacă cu replicile în orice apariţie publică. Veniturile românilor nu au crescut, numărul locurilor de muncă disponibile este din ce în ce mai redus, clasa antreprenorială este aproape inexistentă din cauza taxelor şi impozitelor, iar cetăţenii sunt din ce în ce mai împovăraţi”, mai declară Surugiu.

Deputatul liberal consideră că prin activitatea sa şi prin lipsa de predictibilitate şi stabilitate economice, ministrul de finanţe compromite familiile româneşti şi viitorul României.

„Nu gravitatea declaraţiilor, cât gravitatea implementării acestor măsuri şi slaba experienţă în contextul românesc compromit instituţia ministerului ca atare. Din cauza acestei instabilităţi, România nu mai devine un partener economic credibil pentru alţi parteneri din Uniunea Europeană sau alte state non – UE şi nu oferă garanţii pentru investitori. Cum îşi vor găsi tinerii acestei ţări un loc de muncă, cum vor creşte sectorul industrial sau exporturile, astfel încât să putem vorbi de semnale pozitive şi nu de replici nefericite?”, se întreabă deputatul liberal.

Remarcând starea generală de nemulţumire în rândul experţilor, specialiştilor, jurnaliştilor şi al cetăţenilor, dar şi slaba gestionare a ministerului, Radu Surugiu îi recomandă Ioanei Petrescu să-şi salveze cel puţin cariera profesională părăsind Ministerul Finanţelor cât încă mai prezintă o notă de demnitate.


Intră acum și în grupul de