Aeroportul Suceava, dupa ce va fi modernizat, poate fi doar complementar celui din Iasi care a terminat lucrarile mai repede


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat, joi, după ce a participat la inaugurarea finalizării modernizării Aeroportului din Iaşi că autorităţile ieşene au reuşit să termine cu 13 luni mai repede lucrările ce au presupus modernizarea acestui aeroport, ceea ce face ca aeroportul din Suceava să fie pus în dificultate şi să ajungă să fie doar complementar celui ieşean.

„Am fost surprins de determinarea de care au dat dovadă autorităţile ieşene, în special preşedintele CJ Iaşi, suceveanul Cristian Adomniţei. Au reuşit să termine cu 13 luni mai devreme lucrările de modernizare”, a spus Bălan.

El a explicat că această situaţie este „dezastruoasă” pentru Suceava, unde lucrările de modernizare a aeroportului sunt în întârziere.

balan si MRU

„Este extrem de dezastruos pentru Suceava. Cursele de linie ce au fost contractate cu Aeroportul Iaşi nu vor fi schimbate şi Suceava va avea probleme pentru că distanţa dintre cele două oraşe nu e atât de mare şi este exclus să fie curse similare pe ambele aeroporturi. Cursele contractate de Iaşi vor rămâne la Iaşi, iar Suceava va trebui să aibă o ofertă complementară”, a spus Bălan.

El a explicat că aceasta este marea pierdere a Sucevei pentru întârzierea finalizării lucrărilor.

Prezentă la inaugurarea aeroportului ieşean, deputatul PDL Sanda Maria Ardeleanu, a felicitat autorităţile ieşene care au fost mai rapide decât cele bucovinene, deşi la cel din Suceava autorităţile au pornit mai repede procedurile.

„Mă bucur şi felicit autoritățile ieșene pentru că, de data aceasta, au fost mai harnice decât autoritățile bucovinene, reușind să finalizeze un obiectiv cu rol hotărâtor în dezvoltarea zonei de N-E a României. Nu pot să nu-mi amintesc acum entuziasmul cu care parlamentarii suceveni au votat “pentru” alături de parlamentarii ieșeni care, rând pe rând, au susținut de la tribună proiectul Aeroportului Iași. Dar nu uit că “solidaritatea de zonă” s-a manifestat și atunci când parlamentarii ieșeni au votat pentru aeroportul din Suceava, înainte de a vota pentru cel din Iași.Trebuie însă să constat că finalul este, în 21 august 2014, de fapt, morala din fabula lui La Fontaine cu iepurele și broasca”, a spus Ardeleanu.

El şi-a exprimat speranţa că în curând vor putea fi invitaţi colegii parlamentari și foști parlamentari, la Suceava, pentru ceremonia de deschidere a aeroportului din Bucovina.

La inaugurarea noului aeroport ieşean au mai participat, între alţii, viceprimarul Sucevei, Ovidiu Doroftei, liderul organizaţiei municipale PNL Suceava, Marius Zmău.

La Suceava nu se mai aude nimic despre termenul de finalizare a lucrărilor de modernizare a Aeroportului “Ştefan cel Mare”.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, se arăta încrezător că din această toamnă, aeroportul din Salcea va fi redeschis traficului de pasageri în regim de aeroport regional, în condiţiile în care la acea vreme lucrările de modernizare erau în graficul stabilit, la unele obiective lucrările fiind chiar mai avansate decât s-a estimat.

nechifor la aeroport

Între timp, din cauza ploilor, constructorul nu a putut avansa cu lucrările, care au fost întârziate cu aproape două luni, şi există riscul ca investiţia să nu se poată inaugura în acest an, ci abia anul viitor.

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat  că este extrem de îngrijorat că proiectele pe care le-a început în judeţul Suceava nu sunt continuate aşa cum se aştepta. El a spus că cel mai îngrijorat este de modernizarea aeroportului Suceava care este întârziată din cauza procedurilor birocratice ale guvernului Ponta de a nu deconta sumele investite din fondurile europene care sunt alocate pentru acest proiect.

Flutur şi-a exprimat dezamăgirea că deşi proiectul de la aeroportul Suceava a fost început înaintea celui din Iaşi, la Iaşi va fi inaugurat în 21 august, iar la Suceava este posibil să nu se poată zbura nici în primăvara anului viitor. „De ce au putut la Iaşi? Eram în avans, dar cred că prea puţin s-a făcut. Lipsa de interes din partea guvernului în acest caz, care a dat o hotărâre de guvern pentru decontări dar nu au mai publicat-o în Monitorul Oficial”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de