Victor Ponta la Cernauti anunta ca Guvernul Romaniei va finanta refacerea Casei Aron Pumnul GALERIE FOTO


Intră acum și în grupul de

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, la Cernăuți, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității române, că în şedinţa de guvern de miercuri va fi alocată întreaga sumă pentru refacerea Casei Aron Pumnul din Cernăuţi.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la sediul Consulatului General al României din Cernăuţi, Victor Ponta a recunoscut că a fost o greşeală că nici un prim ministru român nu a fost în această regiune şi că el este primul dintre premieri care vine la Cernăuţi.

 

El a arătat că, în 15 august, când a fost la Putna s-a întâlnit cu mai mulţi români care locuiesc în regiunea Cernăuţi care i-au reproşat că a vizitate localităţi din Republica Moldova de mai multe ori, dar că nu a ajuns la Cernăuţi.

Premierul a explicat că prima dată a mers în Ucraina la Kiev unde a avut întâlniri cu omologul său Arseni Iaţeniuk cu care a semnat şi Acordul de mic trafic de frontieră care ar urma să fie ratificat de parlamentele român şi ucrainean şi că apoi a venit la Cernăuţi.

Victor Ponta a anunţat că sunt foarte multe proiecte în regiunea Cernăuţi care ar putea fi finanţate pentru sprijinirea păstrării identităţii culturale, religioase şi educaţionale a populaţiei de români din zonă.

Ca un prim pas, el a anunţat că în şedinţa de guvern de miercuri va fi alocată suma de bani necesară pentru refacerea Casei Aron Pumnul din Cernăuţi, dar că sunt şi alte tipuri de proiecte care pot fi sprijinite de autorităţile române, cum ar fi donarea de carte românească sau transferul de microbuze şcolare.

Ulterior, premierul a vizitat Casa Aron Pumnul şi a văzut stadiul de degradare în care se află, dar a sesizat că şi bustul lui Mihai Eminescu din curtea acestei clădiri s-a degradat, menţionând că şi acesta va trebui reparat.

Ponta a mers apoi în comuna Mahala unde trăieşte o comunitate importantă de români şi unde, împreună cu  primarul comunei, Elena Nandriş, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor şi preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihai Găiniceru, a vizitat o grădiniţă unde învaţă copii români şi care a fost construită cu 70 la sută finanţare locală.

După vizită, primul ministru a anunţat că în această comună Guvernul va trimite un autoturism Dacia Duster, în condiţiile în care Primăria are în dotare o Lada Niva veche.

Ponta nechifor cernauti gainiceru mahala (21)

Totodată, pentru elevii din comună va fi trimis un microbuz şcolar.

Pentru că nu există încă un acord interguvernamental între cele două ţări, pentru ca autovehiculele să ajungă la Primăria Mahala, acestea vor fi transferate de Guvern Consiliului Judeţean Suceava care, în baza parteneriatului cu regiunea Cernăuţi le va trimite în comuna Mahala.

Premierul Victor Ponta a primit de la primarul din Mahala o cană inscripţionată în tricolor, acesta mulţumind pentru dar şi precizând că nu ştie unde o va folosi, la Guvern sau la Preşedinţie, dar că totul se va clarifica în 16 noiembrie.


Intră acum și în grupul de