Ardeleanu: Casa de Cultura din Suceava este victima dispretului autoritatilor fata de cultura. Vezi ce apel face deputatul


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Sanda-MariaArdeleanu, a făcut un apel către societatea civilă a Sucevei, dar și către toti colegii parlamentari în vederea opririi sabotării culturii la Suceava.

Parlamentarul liberal a declarat că a aflat, „cu stupoare şi indignare”, că Primăria muncipiului Suceava a abandonat operațiunea de clasare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava în rândul obiectivelor de patrimoniu, în noiembrie 2014, expirând termenul de înaintare a dosarului în cauză, clasarea fiind suspendată.

sanda maria ardeleanu

“A expirat anul de grație noiembrie 2013 – noiembrie 2014 în care am așteptat ca Primăria Suceava să ia, conform promisiunilor făcute, măsurile corecte privind clasarea dar și stoparea amenajărilor făcute în foaierul Casei de Cultură și readucerea acestuia la forma arhitecturală inițială. Însă  lucrările au continuat, iar, la exterior, lipite de fațada edificiului, sfidează mesele unei terase ca atâtea altele, fițoase și kitchoase, care au inundat fostul Centru vechi al Sucevei, ras nemilos de pe suprafața pământului în anii ’60 – ’70. Mai mult, parcă rușinându-se de ceea ce a fost odată, actuala Casă de Cultură a Sindicatelor nu-și mai afișează nici măcar titulatura decât pe o latură a clădirii, numele firmei cotropitoare tronând pe fațada principală”, a arătat parlamentarul liberal pe blogul său.

În opinia lui Ardeleanu, Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava  a ajuns „victima dispreţului autorităţilor faţă de cultură”.

Deputatul PNL a ţinut să atragă atenţia că în acest moment, Casa de Cultură a Sindicatelor de la Suceava, “altădată edificiu simbol al orașului, acum o clădire cu statut incert, „vândută”  sub scuza tentativelor de  „supraviețuire” și de „rentabilizare” a activităților ce se desfășoară aici”, nu poate beneficia de nicio oportunitate de finanțare de la bugetul de stat.

 “Pentru 2015 îmi doresc terminarea lucrărilor la Centrul Cultural Bucovina dar, la fel de mult, intrarea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava în rândul patrimoniului nostru cultural”, a încheiat parlamentarul sucevean.

Amintim că deputatul liberal Sanda-Maria Ardeleanu a tras, în repetate rânduri, chiar de la tribuna Parlamentului, semnale de alarmă cu privire la situația Caselor de Cultură ale României, “victimele unor ințelegeri obcure între municipalități, grupuri de sindicate și agenți economici, ale căror urmări se văd cu ochiul liber la Suceava.”

Totodată, în aprilie 2014, ea a depus în Parlamentul Românei Proiectul legislativ înregistat cu nr. 319/16/04/2014, la care a lucrat cu specialiști, din dorința de a găsi o soluție pentru protejarea Casei de Cultură de la Suceava dar și a altor clădiri aflate în situații similare pe teritoriul României. Propunerea sa legislativă a fost semnată de 50 de colegi parlamentari.


Intră acum și în grupul de