Ardeleanu despre ordonanta privind renuntarea la titlul de doctor: “Este o lovitura menita sa umileasca mediul academic”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a criticat ordonanţa care modifică Legea Educaţiei astfel încât cei care au un titlu de doctor să poată renunța la el fără să mai fie traşi la răspundere sau să ofere explicații.

Parlamentarul liberal a arătat pe blogul său că a primit prevederile OUG. nr. 94/2014 emisă de Guvernul României “în interesul personal direct al primului său ministru”, “ca pe o palmă nemeritată, ca pe o jignire impardonabilă la adresa muncii mele de profesor ce se consideră <<parte>>> în elaborarea tezelor de doctorat îndrumate și susținute sub coordonare directă, dar și ca membru în comisiile de îndrumare sau comisiile de susținere a tezelor, alături de doctoranzi, dar și de universitatea din a cărei școală doctorală fac parte”.

„Prima mea reacție a fost gândul că nici un profesor nu și-ar dori un doctorand care să ceară retragerea titlului de doctor obținut după ani de muncă în echipă, de investiții umane (timp, energie, cunoaștere, emoție) și materiale (pentru fiecare doctorand statul alocă aproximativ 1000 de euro pentru universități, un număr limitat de locuri care se ocupă în urma unui examen sau colocviu, cu o concurență semnificativă), după o comunicare științifică neîntreruptă, de cele mai multe ori și după obținerea titlului de doctor.

sanda maria ardeleanu

Apoi, m-am gândit la lipsa totală de logică a unui asemenea demers și la deschiderea unei adevărate cutii a Pandorei în învățământul românesc: vom putea oare renunța, în viitor, la diploma de licență, de masterat, de bacalaureat? De ce nu? Cine s-ar face responsabil de aceste solicitări, motivate sau nu, cine ar restitui statului costurile de școlarizare …

Mi-am amintit imediat câteva cazuri de colegi care au „plătit” pentru plagiat pierzând toate titlurile și funcțiile universitare, luând-o de la zero în carieră, dacă au mai avut puterea să o facă”, a scris Ardeleanu pe blog.

Ea consideră că Ordonanța nr. 94/2014 este un document lipsit de sens, dar mai ales de moralitate. „Este o lovitură menită să umilească mediul academic și să submineze încrederea în școală, și așa atât de greu încercată în ultimii ani. O fraudă comisă de o persoană trebuie pedepsită după legile în vigoare. Ea nu poate genera o altă lege, fără sens, fără logică, fără morală, dar stigmatizantă pentru un întreg sistem și pentru generații de oameni valoroși”, este de părere deputatul liberal.

Ardeleanu a mai apreciat că Ordonanța nr. 94/2014, în cazul în care va fi aprobată, va duce România în rândul țărilor care funcționează în afara statului de drept, a legislației internaționale.

„Am convingerea că acest lucru nu se va putea întâmpla în România anului 2015”, a încheiat parlamentarul sucevean.

Guvernul a modificat, la finele anului trecut, Legea educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă care, între altele, permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea „beneficiarilor” unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei. Ulterior, el a adăugat însă că nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat în data de 16 decembrie 2014 că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.


Intră acum și în grupul de