Negură îi răspunde lui Bereanu: Cine conducea CJ Suceava când Câmpulung Moldovenesc nu figura în proiectele judeţene de dezvoltare?


Intră acum și în grupul de

Primarul liberal al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a răspuns duminică senatorului PSD de Suceava, Neculai Bereanu, care a acuzat administraţia PNL de lipsa de dezvoltare a acestui municipiu, atrăgându-i atenţia senatorului PSD că în perioada în care PSD a condus Consiliul Judeţean Suceava, Câmpulung Moldovenesc nici măcar nu figura în proiectele de dezvoltare.

mihaita negura

Într-un comunicat de presă, primarul Mihăiţă Negură îi aminteşte senatorului că acest municipiu se află în colegiul în care el a fost ales senator.

El îi atrage atenţia că în perioada decembrie 2012 -ianuarie 2015, Consiliul Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc a avut 53 de şedinţe iar Neculai Bereanu, ca senator din acest colegiu nu a participat la nici una dintre şedinţe, (măcar formal şi pentru a află de la sursă problemele câmpulungenilor, iar nu din “înflorituri şi denaturări”).

 

De aceea, primarul Mihăiţă Negură îl invită public pe senatorul PSD Neculai Bereanu la şedinţa Consiliului Local din data de 29.01.2015 ora 12.00 , când se discuta bugetul pe anul 2015, pentru a afla personal care este proiecţia bugetară, obiectivele propuse, finanţările şi transparenţa în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor proprii şi a celor alocate.

 

„Dacă aveţi bunăvoinţa şi interesul , după şedinţă, va rog să ne deplasăm împreună la locaţiile celor două investiţii complexe şi majore ale municipalităţii : “Pârtia de schi în masivul Rarău” şi Centrala de cogenerare din cadru proiectului “Utilităţi şi Mediu”, întrucât observ că nu cunoaşteţi nici amplasamentul lor şi nici implicaţiile prezente şi viitoare ale unor posibile/ prealabile  nefinalizări, ori chiar nefuncţionari totale”, arată Negură.

Primarul se referă în comunicat şi la declaraţiile senatorului PSD care a arătat că municipiul Câmpulung Moldovenesc nu este dezvoltat din punct de vedere economic şi social în ultimii zece ani din cauza primarilor PNL şi a consilierior PNL şi PDL.

„Poate aveţi dreptate, poate nu aveţi dreptate , însă doar pentru perioada de dinainte de 2012. În context, va întreb: cine a fost la conducerea judeţului în perioada 1996-2008 când Câmpulungul nici nu figura în proiectele de dezvoltare ale Consiliului Judeţean?

Totodată, cine se afla la conducerea judeţului în anii 2003-2004 când municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost practic obligat să se asocieze şi să semneze un contract păgubos pentru megaproiectul “Utilităţi şi mediu” în judeţul Suceava? Cine răspunde pentru această nenorocire?”, îl întreabă Negură pe senatorul social-democrat sucevean.

 

Primarul susţine că timp de 20 de ani municipiul trebuie să plătească sume colosale (împrumut, dobânzi, penalităţi ,etc) pentru o investiţie care nu a fost şi nu va fi niciodată funcţională în Câmpulung Moldovenesc, centrala termică şi că timp de 3 ani a făcut zeci de adrese şi memorii pentru reglementarea juridică şi financiară a acestei investiţii fără să aibă un răspuns favorabil.

„Iată o problema stringentă a Câmpulungului (dar şi a altor 60 de localităţi) pe care distinsul senator , împreună cu colegii domniei sale ar putea să o rezolve : fie printr-o iniţiativa legislativă fie prin interpelări adresate unor ministere. Aşa cum s-au exonerat datorii istorice în alte domenii, se poate găsi o soluţie şi pentru degrevarea definitivă a celor 61 de localităţi de la plata unor împrumuturi pentru ceva imaginar”, mai spune Mihăiţă Negură.

Primaria Campulung Mold

El adaugă că în ceea ce priveşte  suma de 8.000.000 lei alocată municipiului Câmpulung Moldovenesc, de la bugetul de stat este evident că nu doar municipiul Câmpulung Moldovenesc beneficiază de asemenea alocări şi îi atrage atenţia senatorului PSD că în aplicarea art.8 din Legea bugetului de stat pentru anul 2015 echilibrarea bugetelor localităţilor se face în baza altor criterii, procedura firească şi benefică pentru majoritatea localităţilor din ţară, iar suma repartizată este pentru echilibrarea bugetului local şi nu pentru o anume investiţie cu ar fi pârtia de schi.

 

„Întra-adevăr, Consiliul Judeţean inclusiv preşedintele Ioan Cătălin Nechifor,  au alocat unele fonduri municipiului (sigur în baza unor criterii tehnice legale) pentru care îi aducem mulţumiri. Ca senator în Colegiu nr.9 , deci şi al municipiului Câmpulung Moldovenesc, îl rog pe distinsul parlamentar să prezinte alegătorilor săi implicarea şi contribuţia domniei sale la finanţarea unor investiţii în Câmpulung (şcoli, grădiniţe, spitale, infrastructură, etc). Răspunsul este fără echivoc şi bazat pe date concrete : din evidenţele noastre nu avem un asemenea exemplu”, a mai arătat Mihăiţă Negură.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc mai arată, din respect pentru adevăr , pentru cititori şi mai ales pentru locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc, mai multe date privind folosirea fondurilor de la bugetul local în anul 2014.

partie campulung

Astfel, el a explicat că în anul 2014 s-au plătit din bugetul local : datorii restante pentru lucrările executate la pârtia de schi în valoare de 6,5 milioane de lei ; alimentare cu gaz metan, apă, energie electrică, canalizare la blocurile ANL în valoare de 1,5 milioane de lei; cofinanţare proiect investiţie apă şi  canal  finanţat prin BDCE în valoare de 1,1 milioane lei  ; cumpărarea unei  suprafeţe de 273,23 mp în valoare de 154.478,94 lei din spaţiul retrocedat al primăriei;  lucrări de reabilitare interioară a primăriei în valoare de 400.000 lei; reabilitarea acoperişului şi al faţadei Şcolii generale nr.3- “Bogdan Vodă” în valoare de 300.000 lei; reabilitarea interioară a vilei “Stadion’ şi transformarea acesteia în grădiniţă cu program prelungit, în valoare de 150.000 lei; reabilitarea acoperişului şi montarea unei centrale termice pe gaz metan la Şcoală generală nr.4  în valoare de 250.000 lei; reabilitarea acoperişului  şi a două grupuri sanitare la Şcoală generală nr.2  în valoare de 265.000 lei; montare centrală termică pe combustibil solid la Liceul Industrial de Construcţii în valoare de 120.000 lei; reparaţii instalaţii de încălzire în valoare de 20.000 lei la Colegiul Naţional Dragoş Vodă; construcţia unui adăpost pentru câinii comunitari în valoare de 130.000 lei; trotuare din pavele pe Calea Transilvaniei şi Calea Bucovinei în valoare de aprox. 400.000 lei ; asfaltări străzi în valoare de 558.000 lei; achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 1.535 m.p. aflat în vecinătatea Pieţei Agroalimentare în valoare de aprox. 150.000 lei ; începerea lucrărilor la investiţia “Piaţă Agroalimentară”; întocmirea studiului de fezabilitate şi a expertizei tehnice a clădirii fostei primarii în valoare de 45.000 lei; montarea unui semafor la intersecţia de lângă Cimitirul Eroilor în valoare de 120.000 lei; alocarea sumei de 60.000 lei pentru finalizarea unor lucrări de investiţii la cinci biserici din municipiu ; premii acordate elevilor câmpulungeni care au obţinut rezultate bune la învăţătură, în valoare de 32.000 lei .

 

Mihăiţă Negură mai arată că pentru anul 2015 sunt propuse următoarele investiţii şi lucrări din bugetul local : continuare lucrări la pârtia de schi din masivul Rarău în valoare de 2.500.000 lei; trotuare din pavele pe Calea Transilvaniei şi Calea Bucovinei în baza contractului încheiat în 2014 în valoare de 1.600.000 lei; amenajări parcări, trotuare, alei şi iluminat public pe străzile Sirenei, Ciprian Porumbescu, Hălăuceanu, Trandafirilor, Bodea, Rândunicii, Calea Bucovinei (zona Penny-ICAS) în valoare de 1.545.000 lei; cofinanţare proiect apă şi canal finanţat prin BDCE în valoare de 1.200.000 lei; asfaltări şi reparaţii străzi cu mixturi asfaltice în valoare de 865.000 lei ;  modernizare spaţiilor publice urbane din cartierele Bodea, Stadion şi Centrur în valoare de 800.000 lei ; reabilitarea vechii primarii în valoare de 700.000 lei; reparaţii drumuri nemodernizate şi alte lucrări în valoare de 300.000 lei; cofinanţare proiect “Achiziţionare tomograf” pentru Spitalul de Psihiatrie  în valoare de 200.000 lei; studii de fezabilitate în valoare de 173.000 lei  proiecte din fonduri europene pentru biblioteca municipală, Colegiul Silvic Bucovina, Centrul de agrement sportiv, patinoar, Colegiul Naţional Dragoş Vodă ;  cofinanţare proiect “Achiziţionare aparatură medicală” în valoare de 60.057 lei pentru Spitalul Municipal;  reabilitare dispensar medical Capu Satului în valoare de 50.000 lei;geamuri termopan la Şcoala generală nr.4 în valoare de 75.000 lei;  centrală termică pe combustibil lichid la Grădiniţa- Bloc Turn în valoare de 45.000 lei ; şi altele.

 

El menţionează că pentru secţiunea de funcţionare a primăriei s-a prevăzut pentru anul 2015 suma de 11.892.600 lei şi pentru secţiunea de dezvoltare 12.425.795 lei.

 

„Deoarece distinsul senator a afirmat direct că are informaţii că o parte a consilierilor locali au proiecte pentru beneficiul lor, cu referire la investiţiile  propuse pentru anul 2015 , îi solicit public să spună concret la ce proiecte şi schimburi de terenuri face referire. A vorbi la general este inutil şi ineficient. Este lăudabil interesul brusc manifestat de distinsul senator pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, sper să fie de bun augur şi cu condiţia de baza că municipiul Câmpulung Moldovenesc  să fie beneficiarul atribuţiilor sale parlamentare. Este la îndemână fiecăruia să adopte diferite forme de conlucrare/colaborare/îndrumare/ sprijin.           Sugerez distinsului senator Neculai Bereanu ca în loc de monitorizare (sunt instituţii şi organisme care se ocupă de aşa ceva) să folosească sintagma implicare activă şi eficientă la dezvoltarea prezenţa şi viitoare a municipiului Câmpulung Moldovenesc”, a conchis primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc,         Mihăiţă Negură

 

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu a acuzat, joi, conducerea liberală a municipiului Câmpulung Moldovenesc pentru că nu a dezvoltat acest oraş.

 

El a spus într-o conferinţă de presă că în acest an Câmpulung Moldovenesc a primit de la bugetul de stat ca sume de echilibrare 8 milioane de lei, dar că l-a auzit însă pe primarul municipiului că Guvernul Ponta nu l-a susţinut niciodată.

neculai bereanu

„Îi amintesc domnului primar că de când suntem la guvernare, a primit sume importante de la Guvernul Ponta, iar în 2015, o altă suma mare îl ajută pentru dezvoltarea municipiului. Le amintesc câmpulungenilor că oraşul nu e dezvoltat economic pentru că mai bine de 10 ani la conducere sunt primari PNL şi consilieri locali PNL”, a spus Bereanu.

 

El a susţinut că de 10 ani liberalii nu au reuşit să facă nimic şi vina în totalitate pentru dezastrul economic şi social se datorează primarilor PNL din ultimele trei mandate şi în mod special consilierilor PNL şi PDL care au deţinut majoritatea tot timpul.

 

„Ţinând cont că prin împărţirea bugetară s-au dat sume importante pentru oraş, mi-aş dori ca noua structură bugetară să fie axată pe dezvoltarea oraşului şi cofinanţare de proiecte. Am informaţii că o parte din consilierii locali au deja pregătite proiecte în interesul lor. Sper că aceste proiecte să nu fie doar în beneficiul lor şi să meargă pentru finalizarea pârtiei de schi. Dacă va mai fi nevoie de bani, ne vom zbate să aducem de la Bucureşti. Îmi doresc să existe o decizie politică locală în acest sens la Câmpulung şi să dea bani pentru şcolile din oraş şi repararea străzilor”, a spus Bereanu.

 

Solicitat să precizeze la ce face referire, senatorul PSD a răspuns că ar trebui verificate hotărârile de Consiliu local în care se vor depista schimburi de terenuri aprobate pentru consilieri sau faptul că Primăria plăteşte chirie unui consilier liberal.

 

El a menţionat că nu a fost sesizată  Agenţia Naţională de Integritate cu privire la proiectele consilierilor locali liberali, dar că PSD va monitoriza toate acţiunile CL Câmpulung Moldovenesc.


Intră acum și în grupul de