Marius Zmău îl atacă pe Băişanu şi îl acuză că acţionează în stil comunist, după bunul plac: Nu a înţeles nimic din votul românilor


Intră acum și în grupul de

Co-preşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, Marius Zmău, l-a atacat, miercuri, pe co-preşedintele organizaţiei judeţene PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, pe care îl acuză de comportament dictatorial în partid şi că nu a înţeles din votul românilor nimic, mai ales că românii vor o clasă politică construită pe principii democratice şi nu comuniste.

Într-o scrisoare adresată colegilor săi liberali postată pe contul său de socializare, Marius Zmău arată că demersul său a fost determinat de articolele apărute în ultima perioadă în presa locală privind activitatea liberalilor la nivelul municipiului Suceava motiv pentru care doreşte să facă anumite precizări legate de viața de partid.

marius zmau
Marius ZMAU, pe vremea cand era presedintele PNL Suceava

 

„Ceea ce s-a petrecut la finalul săptămânii trecute în interiorul partidului, acea tentativă eșuată de a destabiliza activul liberal sucevean, prin crearea unei suspiciuni asupra legitimității unui for de conducere la nivel local, face parte din cursul firesc al luptelor interne din cadrul unui partid politic. Totuși, păcat este că aceste dispute nu rămân în cadrul partidului, acolo unde ar fi normal să se discute și să se rezolve, pe principii statutare și în forurile abilitate”, arată Zmău.

 

El a precizat că faptul că unii consideră că disputele politice se fac la televizor sau în ziare și nu în interiorul partidului, nu poate decât să-i lase un gust amar.

„Se pare că unii nu au înțeles nimic din evoluția lucrurilor din ultima vreme, de votul românilor pentru schimbare, de dorința noastră a tuturor de a avea o clasă politică, inclusiv la nivel de partid, construită pe principii democratice și nu de sorginte comunistă, în care un singur om decide cine e bun și cine e rău, după bunul plac. Transmit acestor colegi că statutul este unul pentru toți și trebuie respectat, fie că ai funcție de demnitate publică sau fie că ești simplu membru”, a precizat liderul liberal.

El subliniază că la Suceava lucrurile sunt cât se poate de clare, iar noul PNL există și funcționează.

„Am fost prima organizație municipală PNL din Moldova care a înțeles că pentru ca lucrurile să se miște în sensul dorit de votanții noștri a realizat Consiliul Local Executiv de conducere al noului PNL la nivelul municipiului Suceava, conform hotărârilor Consiliul Național din 31.01.2015, fără scandal, fără certuri, ci cu acordul și votul majoritar al membrilor BPM al PNL Suceava”, susţine Zmău.

El mai arată că de altfel, lucrurile au urmat un curs firesc și la ședința comună de CLEX.

marius zmau

„În fapt, buna colaborare cu colegii din noul PNL există încă de anul trecut, lucru demonstrat și la alegerile prezidențiale când am fost cea mai performantă organizație municipală din Moldova, obținând 58,82% din voturi, un scor semnificativ și peste organizația județeană care a obținut un scor de 51,50% din voturi. Drept urmare, ca și co-președinte al unei organizații fanion a PNL Suceava, consider că bătălia noastră nu trebuie să fie una internă, ci va trebui să ducem o luptă cu socialiștii, pe idei și principii, prin care să convingem alegătorii că dreapta este soluția politică pentru o Românie modernă!”, se arată în finalul scrisorii adresate de Zmău colegilor liberali suceveni.

Co-preşedintele PNL Suceava,  preşedinte al fostului PNL, Alexandru Băişanu, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că Marius Zmău a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al fostului PNL OM Suceava şi că noul preşedinte este Ilie Niţă.

Băişanu a prezentat în această conferinţă de presă argumentele sale, bazate pe prevederi statutare ale fostului PNL amestecate cu prevederi statutare a noului PNL şi decizii ale Consiliului Naţional al noului PNL pentru a contesta fuziunea PNL-PDL din municipiul Suceava, dar şi solicitarea sa ca în Comitetul Executiv Judeţean al PNL Suceava să fie 13 membri ai fostului PNL şi nu 12 cum a stabilit Consiliul Naţional al PNL.

 

El a spus că, în primul rând, CEX al organizaţiei municipale PNL, constituit în 6 februarie încalcă hotărârea Consiliului Naţional pentru că mai întâi trebuia constituit CEX al organizaţiei judeţene. Mai mult, a spus Băişanu, la CEX al organizaţiei municipale, din partea PNL au fost incluse persoane care nu au avut votul Biroului Permanent Judeţean şi a expus şi mai multe motive pentru care cei care se erijează în reprezentanţi ai organizaţiei municipale a fostului PNL nu au această calitate întrucât conducerea şi-a încetat mandatul la 10 octombrie 2014.

zmau si baisanu

Băişanu nu a putut explica de ce însă în urmă cu doar trei săptămâni l-a prezentat pe Marius Zmău drept preşedinte la organizaţiei municipale şi responsabil coordonator pentru colegiul electoral nr.1

 

Băişanu a ţinut să precizeze că reprezentanţii fostului PNL în organizaţia municipală au făcut fără nici un accept de la conducerea judeţeană fuziunea cu PDL şi că cei care sunt acum în CEX al PNL municipiu Suceava, noua structură de conducere a organizaţiei municipale PNL Suceava, nu au nici o calitate, mai ales că el a convocat joi, 12 februarie, o şedinţă a BPJ al fostului PNL Suceava care a dispus o nouă conducere interimară la municipiul Suceava.

 

Liderul liberal sucevean crede că în acest caz s-a încercat „dresarea” sa de cei din fostul PDL şi a atras atenţia că el este „un lup” care nu poate fi dresat.

 

 

Mai mult, Băişanu a explicat că potrivit calculelor sale bazate pe prevederi statutare, în CEX judeţean al PNL ar trebui să fie 13 şi nu 12 reprezentanţi ai fostului PNL. El a spus că fostul PNL are dreptul la 10 membri, la care se adaugă cei trei parlamentari care sunt membri de drept.

 

Această situaţie a blocat pentru o perioadă fuziunea PNL-PDL la nivel judeţean şi că după ce s-a discutat prin telefon cu secretarul general al fostului PNL, Marian Petrache, care i-a spus că în Consiliul Naţional s-a decis ca PNL să aibă 12 membri în CEX Judeţean Suceava, a semnat documentul de constituire a noii construcţii politice.

zmau, nita, balan, harsovschi

El consideră în continuare că foştii liberali au fost nedreptăţiţi şi că a semnat cu precizarea că va ataca la forurile ierarhic superioare şi apoi în instanţă această decizie.

 

Băişanu i-a transmis însă lui Petrache că nu este corect ceea ce a făcut şi că este în eroare.

 

Subliniind că este un lup ce nu poate fi dresat de cei din PDL, Băişanu a anunţat că va merge cu contestaţiile sale la forurile centrale ale partidului, dar şi în instanţă, iar dacă nu va avea câştig de cauză va demisiona din PNL şi îşi va cere scuze.


Intră acum și în grupul de