Premieră naţională la Rădăuţi pe care legea nu a putut să o prevadă


Intră acum și în grupul de

Consiliul local al municipiului Rădăuţi ar putea fi dizolvat peste o săptămână, în 31 martie, când Curtea de Apel Suceava va judeca recursul faţă de decizia Tribunalului Suceava care, la primul termen, a decis să admită propunerea prefectului de Suceava, Florin Sinescu, şi să dizolve Consiliul Local Rădăuţi.

Prevederea legală este că în cazul în care consiliul local nu se întruneşte timp de 3 luni consecutive sau nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nici o hotărâre, precum şi în situaţia în care numărul consilierilor se reduce sub jumătate plus unul şi nu se poate completa prin supleanţi, acesta se consideră dizolvat de drept, fapt constatat de prefectul Florin Sinescu şi admis de Tribunalul Suceava.

primaria radauti

În această situaţie, municipiul Rădăuţi rămâne fără conducere pentru că atât primarul actual, Tiberiu Maerean, care este viceprimar cu atribuţii de primar, îşi pierde calitatea de consilier local şi pe cale de consecinţă şi pe cea de viceprimar cu atribuţii de primar.

În aceeaşi situaţie este şi consilierul local Simion Sticleţ care îndeplineşte funcţia de viceprimar.

Legislaţia prevede că în astfel de situaţii, secretarul Consiliului local preia parţial atribuţiile primarului, dar doar cele de gestionare a activităţilor curente.

La Rădăuţi, inclusiv secretarul Consiliului local este interimar.

Singurul care îşi păstrează mandatul este primarul Aurel Olărean care este însă arestat preventiv din 18 septembrie 2014. Potrivit legislaţiei în domeniu, dacă un primar nu-şi poate exercita atribuţiile mai mult de şase luni, i se încheie mandatul, dar excepţia este pentru situaţiile în care primarul este arestat preventiv.

Este probabil ca în această situaţie, prefectul să numească o persoană care să preia atribuţiile de primar, dintre locuitorii cu reputaţie bună, de preferat cu studii juridice, dar în acest caz mandatul de primar nu este încă vacantat şi nu este clar cum va fi soluţionată această situaţie neprevăzută de legislaţie.

Olărean ar putea să-şi piardă însă mandatul pentru că a părăsit partidul pe listele căruia a candidat, PDL şi a anunţat, din arest, că devine primar independent în baza OUG 55/2014 care a fost declarată neconstituţională.

În cazul în care unul dintre rădăuţeni va depune la Judecătoria Rădăuţi o cerere prin care să se constate că primarul a demisionat din partidul pe listele căruia a fost ales, este de aşteptat ca acesta să fie demis în baza legislaţiei privind administraţia locală.

 


Intră acum și în grupul de