Bălan: Guvernul să preia proiectul „Utilităţi şi mediu”, cel mai prost proiect promovat de PSD în Suceava şi să achite ce mai e de plătit

Vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord-est, deputatul de Suceava Ioan Bălan, susţine că pentru ca judeţul Suceava să mai aibă o şansă de dezvoltare, ar trebui ca Guvernul să preia creditul de 86,3 milioane de euro angajat pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”.

El a arătat că în acest fel, Guvernul, garant al creditului, ar permite celor 61 de localităţi care sunt asociate în proiect, din care majoritatea nu vor avea niciodată vreun beneficiu, să aibă fonduri pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare europeană.

Bălan a explicat că, în urma întâlnirii de săptămâna trecută cu primarii localităţilor asociate în proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”,  s-a constatat că proiectul nu şi-a atins scopul anunţat iniţial, de a aduce gaz natural în toate localităţile asociate, dar şi că în zona de termoficare este viabil doar în Rădăuţi, dar în acelaşi timp afectează grav bugetele acestor localităţi pe o perioadă de 15 ani.

sedinta extraordinara cj 2015 aprilie

El a spus că din acest motiv, consilierii judeţeni PNL au solicitat o şedinţă de urgenţă a Consiliului Judeţean Suceava în care au mai fost puse pe ordinea de zi şi alte proiecte judeţene cu probleme, cum e modernizarea Aeroportului şi deschiderea celor două depozite ecologice de deşeuri.

„De departe, cea mai apăsătoare problemă a judeţului este proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene” prin prisma faptului că pentru încă 15 ani vom fi tributari celui mai prost proiect promovat vreodată în judeţul Suceava de PSD. Problema este că din cele 61 de primării, sunt unele care niciodată nu vor beneficia de gaz metan prin acest proiect, dar vor plăti încă patru mandate datorii în condiţiile în care aproape toate sunt sărace, unele fiind extrem de sărace. Prin plata acestor datorii li se taie speranţa de dezvoltare pentru 20 de ani, neavând bani de cofinanţare pentru proiectele europene”, a spus Bălan.

El a menţionat că şedinţa CJ Suceava la care a participat a fost  catalogată „foarte bine” de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, drept „un colocviu” pentru că unii au discutat problemele judeţului, iar alţii doar au vorbit, fără să se întâmple nimic.

„Atrag atenţia preşedintelui CJ Suceava că are obligaţia, măcar morală, să găsească soluţia ca acest proiect, pentru care plătim de patru ori de cât am luat, să fie preluat de Guvern, mai ales că a fost promovat de înaintaşii domniei sale începând cu 2002”, a spus Bălan.

 

El i-a reamintit lui Cătălin Nechifor că, nu cu foarte mult timp în urmă, s-a plimbat prin judeţul Suceava şi prin localităţile incluse în proiect cu „Ponta Suceveanul” şi promitea că va fi bine, inclusiv cu acest proiect.

Ioan Balan (2)

Bălan a spus că solicită preşedintelui CJ Suceava, ca gestionar al acestui proiect, să semneze memoriul întocmit de primarii PNL prin care se solicită Guvernului să preia de pe umerii Sucevei această datorie garantată de Guvern pentru că acest proiect, în esenţa lui, nu a produs decât o mare conductă goală pe care sucevenii şi copiii lor o vor plăti mult timp, conductă care nici măcar nu este în proprietatea judeţului ci a Transgaz.

Deputatul Ioan Bălan a mai declarat că, până acum, la creditul de 86,3 milioane de euro, s-au plătit circa 73 de milioane de euro, aşa cum a spus chiar Cătălin Nechifor, şi că ar trebui ca restul creditului să fie preluat de Guvern.

„Singura soluţie pentru deblocarea judeţului Suceava este preluarea şi achitarea creditului de Guvern. Acum e şi momentul bun pentru că premierul tot ne anunţă că există excedent de peste un miliard de lei în visteria Guvernului”, a mai spus Bălan.

Liderul liberal sucevean a subliniat că “Utilităţi şi mediu la standarde europene” este un proiect emblematic care ilustrează cât se poate de clar dezastrul guvernării judeţene a PSD.

„O conductă fără gaz care nici nu este a judeţului, dar noi toţi trebuie să o plătim alături de comunele forţate să se numească oraşe şi centrul de afaceri de la aeroport în care bate vântul, sunt amprenta păguboasă pe care PSD-ul a pus o pe dezvoltarea acestui judeţ. Dacă la acestea adăugăm liftul de la Gură Humorului şi peletii din paie ai noii conduceri judeţene PSD avem tabloul complet a ceea ce PSD-ul a făcut în cei 21 de ani cât au administrat acest judeţ după 1989. Cu o aşa ladă de zestre e normal că la alegerile de anul viitor PSD-ul să rămînă “fată bătrână”. De ce să plătim noi( 61 de localităţi) incompetenţa altora? Doar Victor Ponta -cel mai mare om din Pârteşti- poate şi ar trebui să răspundă la această întrebare!”, a mai spus Ioan Bălan.

 

loading...