Sanda Maria Ardeleanu îi explică lui Alexandru Băişanu de ce cultura nu trebuie politizată şi folosită în campania electorală


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Sanda Maria Ardeleanu, profesor universitar al Universităţii «Ştefan cel Mare » din Suceava a transmis, marţi, printr-un text postat pe pagina de socializare, motivele pentru care proiectul pe care îl susţine acum deputatul liberal Alexandru Băişanu, conferenţiar al aceleiaşi universităţi, nu trebuie politizat şi folosit într-o campanie electorală internă.

Potrivit universitarului sucevean, un proiect de anvergura Bucovina-capitală culturală europeană, iniţiat în urmă cu doi ani de dramaturgul Matei Vişniec, trebuie pregătit ani de zile subliniind că nu crede în proiecte culturale « pe genunchi »

Vă prezentăm integral textul semnat de Sanda Maria Ardeleanu.

 

„Pentru evitarea oricăror ambiguităţi, mă văd nevoită, ca urmare a nominalizării mele repetate în aparițiile mediatice ale domnului deputat Ștefan Alexandru Băișanu, de a-mi exprima, încă o dată, poziția față de proiectul lansat de dramaturgul bucovinean Matei Vișniec acum doi ani, Bucovina – capitală culturală europeană.

Așa cum am declarat recent şi în emisiunea Ora de politică a domnului Mihai Chira, la televiziunea locală Intermedia, dar și în cadrul ședinței CLEX a PNL din data de 16 iulie a.c., SUSȚIN proiectul cu toată convingerea că bucovinenii trebuie să aibă dreptul la un altfel de cultură, instituționalizată, de anvergură, coerentă și condusă de oameni cu viziune, cu credibilitate, care se pricep la actul managerial cultural.

Nu cred, însă, într-un proiect de o asemenea amploare lansat într-o competiție internă de partid pentru primăria Sucevei.

Nu vreau ca un asemenea proiect să fie confiscat politic și sucevenii, care au dreptul să se exprime, de ce nu, chiar printr-un referendum, ca în țările civilizate, să fie păcăliți și induși în eroare. Nu vreau ca iniţiatorii proiectului, oameni de cultură cu prestigiu mondial, să fie atraşi într-o capcană politicianistă, întrebându-mă, de ce, până acum cei care imploră unitate în jurul ideilor şi valorilor, nu au fost auziţi pe acest teren.

ardeleanu (2)

Am susținut toate proiectele culturale care au ajuns către mine, printre care Ciocănești – Satul cultural al României (2014), o competiție de proiecte asemănătoare celei în cauză, sau Teatru la Suceava.

Atunci când deputatul de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, ca reprezentant al sucevenilor în Parlamentul României, nu a fost susținut pe proiecte culturale de Administrația municipală, mi le-am asumat cu bună-credinţă şi curaj.

Pentru proiectul Bucovina-capitală culturală europeană nu am fost invitată la nici o discuție aplicată. Singura persoană care m-a invitat să depun propuneri pe o strategie culturală pentru Suceava este domnul deputat Ioan BALAN. Am lucrat și continuăm să o facem, într-un grup de specialiști. Pregătirea unui mega-proiect, precum Bucovina – capitală culturală europeană, poate dura câțiva ani, cei care au făcut proiecte știu lucrul acesta.

Sunt pregătită, ca întotdeauna, să particip efectiv la creionarea şi dezvoltarea proiectului, punându-mi energia și experiența în slujba acestui vis frumos, care este și al meu, de ani buni.

Bucovina – capitală culturală europeană nu poate și nu trebuie să fie un proiect de campanie. De altfel, nu putem face cultură cu patimă, agresivitate sau pe genunchi”.

Comunicatul este semnat de prof. univ. DHC Sanda-Maria ARDELEANU
Deputat PNL Colegiul nr. 1 Suceava

 


Intră acum și în grupul de