Senatorul Donţu reacţionează după îndemnul preşedintelui Iohannis de a se amâna modificarea Constituţiei după 2016


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, nu vede cu ochi buni îndemnul preşedintelui Klaus Iohannis, de amânare după 2016 a dezbaterilor pentru revizuirea Constituţiei.

Astfel, parlamentarul sucevean, care este şi vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat şi membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, îi solicită şefului statului să reevalueze îndemnul adresat public clasei politice de amânare după 2016 a dezbaterilor, pentru modernizarea Constituţiei întrucât propunerea va duce, practic, la reluarea dezbaterilor în următorul mandat 2016-2020 şi încetarea activităţii actualei Comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.

Ovidiu Dontu 1

„Prin punerea în aplicare a acestei intenţii nesocotiţi propunerile venite de la cetăţeni prin Forumul Constituţional, Consiliului Ştiinţific format din specialişti în drept constitutional, a Comisiei de la Veneţia care a dezbătut împreună cu Comisia parlamentară proiectul de revizuire şi a  emis şi un aviz. De asemenea, nesocotiţi munca şi contribuţia unor instituţii precum, BNR, Academia Română, Biserica Ortodoxă, Asociaţia Magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, Parchetul de pe lângă ICCJ, Asociaţia Procurorilor din România si Curtea de Conturi etc.”, susţine senatorul social-democrat într-o declaraţie politică.

Potrivit lui Donţu, trebuie redeschise dezbaterile privind întărirea capitolului „Drepturi şi libertăţi” din Constituţie care să clarifice probleme între care cea privind ca creanţele împotriva statului să aibă acelaşi regim juridic cu plata obligaţiilor fiscale, repararea prejudiciului printr-o despăgubire echitabilă cu privire la dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, garantarea principiului egalităţii de arme între acuzare şi apărare, garantarea dreptului la protecţia datelor cu caracter personal,  garantarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, garantarea secretului corespondenţei, garantarea dreptului la un mediu sănătos prin asigurarea protecţiei, refacerii şi utilizării durabile a patrimoniului natural, aşa cum preşedintele s-a angajat şi prin Strategia Naţională de Apărare pe care a prezentat-o camerelor reunite ale Parlamentului în anul 2015.

„De asemenea, este necesară înfiinţarea regiunilor, accesul la iniţiativă legislativă cetăţenească într-un mod real şi posibil prin micşorarea numărului iniţiatorilor unui astfel de demers precum şi separarea atribuţiilor celor două camere ale Parlamentului”, menţionează seantorul.

El mai susţine că totodată, este necesară înfiinţarea instituţiei Avocatului Copilului, suprimarea traseismului politic, eliminarea ambiguităţilor în ceea ce priveşte numirea prim-ministrului după alegerile parlamentare, reprezentarea României la Consiliul European pe probleme economice şi dizolvarea Parlamentului dacă propunerea de demitere a Preşedintelui nu întruneşte o majoritate de 50 la sută + 1.

„Nu în ultimul rând renunţaţi prea repede la recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale şi al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român precum şi la garantarea independenţei BNR, prin aceea că BNR nu trebuie să primească instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului”, mai arată Ovidiu Donţu.

Senatorul PSD consideră că preşedintele Klaus Iohannis a renunţat prea repede la propunerile Comisiei de revizuire, privind autonomia universitară reală şi la modul cum statul promovează creşterea competitivităţii economice prin dezvoltarea economică în condiţiile ocrotirii mediului înconjurător şi prin asigurarea protecţiei consumatorului şi asigurarea exploatării resurselor în condiţiile de maximă eficienţă economică şi cu accesul nediscriminatoriu al tuturor celor interesaţi.

Ovidiu Donţu apreciază că modernizarea Constituţiei trebuie să depăşească urgent stadiul său incipient, iar pentru aceasta este nevoie nu numai parlamentarii să-şi respecte angajamentele, dar şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Legea fundamentală a statului modern a izvorât din cutumele universale, Constituţia reprezentând practic coloana vertebrală a statului modern care reglementează orice aspect al cetăţii, în special în ceea ce priveşte viaţa şi persoana cetăţeanului”, a mai declarat Donţu.

El adaugă că importanţa majoră a Constituţiei constă exact în faptul că ea descrie şi ordonează structura unui stat, creând baza esenţială a garantării şi apărării unui statut la care orice cetăţean este îndreptăţit.

Donţu reaminteşte că în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, actualul preşedinte al României a făcut din ideea de modernizare a Constituţiei una din temele sale principale de campanie şi că acesta a declarat că va cere reluarea procesului de revizuire a Constituţiei, de modernizare a ei, nu pentru a da puteri mai mari preşedintelui, ci pentru a clarifica nişte aspecte.

El a mai spus că Legea fundamentală produce efecte continue şi directe asupra fiecărui cetăţean al statului, iar modernizarea Constituţiei nu trebuie să cadă nici în derizoriul luptelor politice, nici în cel al „modernizării de dragul modernizării”.

„În actualul context internaţional pe care îl ştim cu toţii, domnule preşedinte Iohannis, se poate observa cât de important este pentru fiecare stat să le ofere cetăţenilor săi certitudinea siguranţei şi respectării statutului de fiinţă umană. Iar aici mi-aş permite să adaug că modernizarea Constituţiei române nu poate fi elaborată făcând abstracţie de statutul de cetăţean universal, în acord şi cu prevederile Cartei drepturilor omului”, a mai precizat Ovidiu Donţu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, cu privire la propunerile PSD privind modificarea Constituţiei, că nu i se pare „o idee bună” revizuirea Legii fundamentale atât de aproape de un an electoral, astfel încât aşteaptă „cu mare plăcere” aceste discuţii după alegerile din 2016.

„Nu mi se pare o idee bună să ne apucăm acum, practic în an electoral, mai sunt câteva luni până începe anul electoral 2016, să discutăm Constituţia. Aşa ceva nu se face. Constituţia se discută şi se modifică într-o perioada de calm politic. Asta înseamnă după anul electoral, nu înainte”, a spus Iohannis.

Preşedintele a dat ca exemplu discuţiile privind revizuirea Constituţiei de după alegerile din 2012, când exista o majoritate confortabilă şi se depăşise perioada electorală, care nu au avut însă succes.


Intră acum și în grupul de