GALERIE FOTO Femeile din PNL Suceava au marcat Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân


Intră acum și în grupul de

Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân a fost marcată la Suceava, joi seara, printr-un eveniment al Organizaţiei Judeţene de Femei a PNL Suceava, la Salonul Garden al Complexului Zamca.

Pentru a da un semnal că și la Suceava se luptă pe acest front al sănătății, femeilor din PNL li s-a alăturat medicul ocolog Doina Elena Ganea Motan, doctor în ştiinţe medicale, care a vorbit despre prevenția, diagnosticul, dar și tratamentul acestei maladii cu care se confruntă milioane de femei din întreaga lume.

Doina Elena Ganea Motan

În deschiderea evenimentului desfășurat sub genericul „PNL are grijă de sănătatea ta”, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu le-a prezentat femeilor un proiect de lege al PNL prin care tinerele peste 25 de ani care au în familie antecedente de cancer mamar să beneficize de teste gratuite pentru depistarea markerilor tumorali, iar femeile peste 40 de ani să aibă posibilitatea efectuării unor mamografii anuale gratuite.

„Ne gândim să propunem ca în cazul femeilor care au andecedente de cancer mamar în familie, începând cu vârsta de 25 de ani să li se facă gratuit markeri tumorali. De asemenea, ne gândim să propunem ca pentru femeile peste 40 de ani sistemul de asigurări să deconteze o mamografie pe an”, a declarat Ardeleanu, subliniind faptul că proiectul de prevenție a fost lansat în dezbatere, în toată țara.

Totodată, Sanda-Maria Ardeleanu a făcut un apel către tinere să nu își sacrifice sănătatea în favoarea esteticii, arătând că și educația are un rol foarte important în acest sens.

Despre cancerul la sân a vorbit medicul ocolog Doina Elena Ganea Motan, doctor în ştiinţe medicale, aceasta arătând că afecțiunea poate fi ușor de diagnosticat. De asemenea, medicul sucevean a evidențiat faptul că procedura de autoexaminare a sânilor ar trebui introdusă în programa școlară.

„Ar trebui inclusă ca procedură de bază, ceva foarte normal, așa cum trebuie să spălăm dinții sau să schimbăm ciorapii. Trebuie să știm să facem o dată pe lună acest lucru”, a spus medicul oncolog Doina Elena Ganea Motan.

La eveniment au fost prezente și Liviana Enea, consilier local și co-președinte al OMF PNL Suceava, Angela Zarojanu, medicii Agata Petrescu și Liliana Gheorghe, de la clinica privată Explora, conf. univ. dr. Doina Maria Schipor, psiholog în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, dar și jurnalista Adriana Dascălu Bulină.


Intră acum și în grupul de