Site-ul TPL Suceava devine platformă de angajări pentru foști viceprimari


Intră acum și în grupul de

Site-ul firmei locale de transport public de călători, TPL Suceava, a devenit platformă de angajări on-line, dar doar pentru cunoscători.

Ca să fiu mai explicit. Sub pomposul titlu de ”Guvernanță corporatistă a întreprinderilor publice”, Primăria Suceava a realizat o selecție pentru cele cinci posturi din Consiliul de Administrație al SC TPL SA Suceava, al cărei acționar unic este Consiliul Local.

Până aici, totul OK: actul normativ arată că autoritatea publică tutelară, adică CL Suceava, are competența ”să propună în numele statului/unității administrativ teritoriale, candidati pentru functiile de membri ai CA sau după caz, de supraveghere, cu respectarea condițiilor de calificare și experiență profesională și selecție”.

Ținând cont de aceste importante prevederi legale, CL Suceava, în înțelepciunea lui, a decis în 26 martie 2015, declanșarea procedurilor pentru selectarea candidaților pentru CA al TPL.

Vasilică Băiţan
Vasilica Baitan

Pentru asta a fost constitutită și o comisie, formată din cei doi viceprimari, Lucian Harsovschi si Ovidiu Doroftei și (probabil) încă doi specialiști, Raluca Pânzariu si Constantin Mihai Vicovan.

Comisia avea sarcina de a propune candidații în baza unei selectii prealabile.

La nouă luni de la această hotărâre a CL, pe 8 decembrie 2015, a fost publicat un anunț în presa economică națională, același anunț la sediul TPL dar si pe site-urile TPL și al primăriei.

Spre deosebire de alte anunțuri pe care primarul Ion Lungu nu ezită să le facă publice în conferințele săptămânale de presă, și vă reamintesc despre selecția pentru emisiunea TV ”Mireasă pentru fiul meu”, la selecția aceasta reclama a fost inexistentă.

Totuși, spre norocul sucevenilor, exact cinci persoane au ”forat” internetul și au găsit anunțul cu pricina. E vorba de exact cinci persoane competente care respectă ”condițiile de calificare și experiență profesionale” pentru acest JOB de conducere a unei SC publice cu maxim impact asupra Sucevei.

Competența lor a fost confirmată și de comisia de selecție care a analizat dosarele și le-a admis  pe toate.

Cei cinci au impresionat chiar și comisia care a organizat proba interviului.

Demn de remarcat, spre cinstea lor, nici unul dintre candidați nu a contestat ordinea în care au fost admiși.

Cei cinci viitori șefi ai TPL Suceava, selectați în baza legii privind ” Guvernanța corporatistă a întreprinderilor publice” mai au de îndeplinit o singură formalitate: să fie numiți de Adunarea Generală a Acționarilor, adică de CL, ca membri în CA.

Din cei cinci internauți competenți pe probleme de TPL, ”decât” unul este cunoscut ca persoană publică-Vasilică Băițan, șeful CSM Suceava, fost viceprimar al comunei Stroiești, este cel mai probabil viitorul manager al TPL Suceava.

Cel mai frumos e altceva însă. Municipiul Suceava va avea parte de ceva unicat, de o premieră, pentru că urmează să își schimbe parcul auto actual cu unul de autobuze electrice, iar cel care va avea onoarea, fiind competent conform comisiei de selecție, să ducă la îndeplinire acest deziderat unic este fostul viceprimar al Stroieștiului, unde cel mai ecologic mijloc de transport actual este căruța.

 

MIHAI CHIRA

 


Intră acum și în grupul de