Cuşnir: Ion Lungu vrea să construiască din banii sucevenilor, la preţ dublu, o sală polivalentă


Intră acum și în grupul de

Consilierul judeţean PSD, Dan Ioan Cuşnir, vicepreşedinte al PSD Suceava, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că Ion Lungu vrea să construiască o sală polivalentă din banii sucevenilor la preţ dublu faţă de cât se practică.

„Ion Lungu reia pentru a nu ştiu câta oară promisiunea construirii unei Săli polivalente şi ne explică că are nevoie de un credit de 5 milioane de euro dintr-o investiţie totală de 20 de milioane de euro pentru o sala de 5.000 locuri”, a spus Cuşnir care a arătat că Sala polivalentă din Cluj Napoca, cu 7.200 locuri a costat 16 milioane de euro, iar Sala polivalentă din Craiova, cu 6.000 de locuri a costat 15 milioane de euro.

„Peste tot în lume costul sălilor polivalente este 2000-2500 euro/loc. Ion Lungu vrea să construiască cu 4.000 de euro/loc”, a spus Cuşnir.

El a menţionat că viitoarea Sală Polivalentă a fost inclusă de Ion Lungu în strategia culturală a Sucevei pe următorii 10 ani.

dan ioan cusnir 2„Ion Lungu, cel care ne-a demonstrat în timp că face cu greu diferenţa dintre fanfară şi filarmonică, dintre samahoancă şi şampanie, dintre măturoi şi papionul liberal, crede că sportul este un act de cultură. 75 la sută din suma prevăzută de Ion Lungu în strategia culturală a Sucevei o reprezintă Sala Polivalentă. O nouă păcăleală marca Ion Lungu la adresa sucevenilor, pe banii sucevenilor”, a spus Cuşnir.

El a apreciat că acesta este motivul principal pentru care juriul pentru concursul de capitală culturală europeană a desfiinţat strategia cu care se mândrea şi pe care a susţinut-o Ion Lungu.

Cuşnir s-a întrebat dacă nu era mai bine să fie consultaţi specialiştii când se propune o strategie, dacă nu era mai bine să existe inteligenţa şi maturitatea de a gândi lucrurile pentru un interval de 20-30 de ani, pentru că apoi să se poată acţiona concertat în atingerea acelor obiective, în interesul public şi nu al celui politic meschin, de moment şi conjunctură.

„Având în vedere această ruşine, Consiliul Local Suceava trebuie să anuleze Strategia culturală, iar noul Consiliul Local şi noul primar vor trebui să conceapă o strategie culturală realistă şi demnă pentru un oraş european, sau măcar demnă de un oraş, o strategie bazată pe competenţă şi pe consultare cu cei competenţi”, a spus Cuşnir.

El a mai spus că nici când a vorbit de descongestionarea traficului de pe Calea Unirii, Ion Lungu nu s-a consultat cu specialiştii şi a propus, în primă fază, lărgirea podului, o investiţie estimată de primar la 5-6 milioane de euro, iar apoi, peste noapte, după ce a devenit liberal, Lungu a spus că soluţia corectă ar fi un pod nou de 8-10 milioane de euro.

„În ambele cazuri se vede că marja de eroare a lui Ion Lungu în prăduirea banului public este de 20-25%”, a spus Cuşnir.

El a atras atenţia că în timpul împăratului roman Traian, în perioada 103-105, romanilor le-au trebuit un an şi jumătate pentru a construi un pod peste Dunăre, pentru că a apelat la specialişti, dar că în perioada 2008-2012, Ion Lungu a cheltuit milioane de euro şi a avut nevoie de peste patru ani pentru aşa zisa consolidare a podului de la Burdujeni pentru că nu a apelat la specialişti pentru că „le ştie el pe toate”.

„De ce nu s-a gândit atunci Ion Lungu că acest pod trebuie lărgit?”, s-a întrebat vicepreşedintele social-democrat.

El crede că răzgândirea lui Ion Lungu de la lărgirea podului la construcţia unui nou pod, cum vroiau iniţial PNL şi Ioan Bălan, se aseamănă cu comportamentul copiilor de la o grădiniţă că s-a gândit să îl lase şi pe Ion Bălan să sufle în lumânările de pe tort, că să nu se supere.

Cuşnir consideră însă că Ion Lungu „l-a împins cu faţa în tort când acesta s-a aplecat să sufle în tristele lumânări ale trădării”.

Vicepreşedintele PSD Suceava a mai spus că Ion Lungu susţine că face totul în interesul sucevenilor şi s-a întrebat care a fost interesul sucevenilor când Ion Lungu şi „servilul” Consiliu local au închis o grădiniţă, lângă Bucovina, şi au transformat-o în sediu de partid politic, sediul PNL Suceava.

„Primarul Ion Lungu, în complicitate cu Consiliul Local, a închis o grădiniţă şi i-a dat-o preşedintelui PNL Suceava Ion Lungu”, a spus Cuşnir.

Liderul social-democrat sucevean susţine că acestea sunt doar trei dintre eternele promisiuni şi experimente pe care Ion Lungu le face pe pielea şi banii sucevenilor, dar realitatea este extrem de gravă pentru că PNL şi lui „Ion Lungu nu le pasă de Suceava şi de suceveni”.

„Au falimentat Termica cu o gaură de zeci de milioane de euro, iar acum cetăţenii Sucevei sunt la mâna unui privat dacă vor avea căldură şi la ce preţ. Au falimentat SC Drumuri şi Poduri SA şi acum fac drumuri şi deszăpeziri în Suceava firme din Botoşani. Au adus TPL în pragul falimentului. Au falimentat şi împotmolit Suceava. Trebuie să stopăm dezvoltarea acestei Văduve Neagre a oraşului Suceava”, a spus Cuşnir.

El susţine că, de fapt, tot ce atinge Ion Lungu când e vorba de banii altora, se duce de râpă. „De la Bucovina TEX a fost trimis la plimbare, în interesul cetăţenilor, de la CCH a fost trimis la plimbare, în interesul cetăţenilor, de la Mopan a fost trimis la plimbare, în interesul cetăţenilor. Mai este un pas, un singur pas, ca în folosul cetăţenilor, să îl trimitem la plimbare şi de la Primărie”, a spus Cuşnir. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de