Acasă Editorial Tactica lui Baișanu: centrează de pe dreapta și speră să dea gol...

Tactica lui Baișanu: centrează de pe dreapta și speră să dea gol cu capul !


Intră acum și în grupul de

Tabla de șah pentru alegerile locale din acest an a fost deja amplasată la Suceava, iar pe ea sunt deja așezate principalele piese.

Știm că din partea dreptei vor candida Ion Lungu, acum de la PNL și Marian Andronache, de la Mișcarea Populară.



Pe stângă, e o problemă de strategie internă până când PSD îl va anunța pe medicul urgentist Tiberius Marius Brădățan.

În 100 de zile vom ști cine va conduce Suceava pentru următorii 4 ani. Vom ști dacă vom fi ”condamnați” la ”modernizarea orașului” în viziunea pe care o are de 12 ani încoace Ion Lungu sau vom fi ”condamnați” la altceva.

O singură necunoscută a mai rămas. Ea se numește Alexandru Băișanu și e singurul care mai poate face valuri la alegerile care urmează.

baisanu si ponta la putna

Băișanu încă nu a anunțat ce are de gând să facă  în alegerile locale din 5 iunie și din partea cărui partid va candida, însă cu siguranță își dorește să devină primar. Personal, sunt covins că după experiența USL-2012, Băișanu chiar crede că poate.

Și are suficienți consilieri în jurul său care îi întăresc convingerea și îl împing spre acest demers.

Teoretic, și doar teoretic, aceste alegeri locale pot reprezenta ultima șansă a lui Alexandru Băișanu pentru a mai continua să facă politică în Liga 1.

Tot ce a făcut până acum fostul lider județean al PNL a fost să calce peste promisiuni și să își urmeze propriul interes. Băișanu a cam fost tot ce își poate dori un om politic. A fost președinte de organizație, ba chiar la mai multe partide, a fost subprefect, prefect, parlamentar.

Dar nu a fost niciodată primar al Sucevei. Și e bine să nu uitați că și-a dorit asta de mai multe ori. Prima dată cu PUR, când a realizat surpriza și a obținut undeva la 14 % din voturi, iar a doua oară cu USL (din partea PNL însă), când a fost la mai puțin de 1.000 de voturi de a ajunge primar.

Noaptea numărării voturilor pentru alegerile locale din 2012 este una care însă va rămâne să fie analizată de istorici pentru că undeva pe la ora 2, Băișanu era primar, iar pe la 4, s-a răsturnat scorul și a devenit primar Lungu. Acea noapte a stârnit numeroase speculații, mai ales că în vânzoleala creată de emoțiile aferente nimeni nu a mai avut grija nimănui.

Cert este că Lungu a fost primar, iar Băișanu a fost susținut de Ion Lungu pentru a deveni, câteva luni mai târziu, deputat în colegiul din municipiul Suceava.

Băișanu vrea însă să devină primar și în 2016. Toate demersurile domniei sale converg înspre această concluzie.

S-a duelat fără nici un fel de rezerve cu Ioan Bălan. A început o campanie subtilă pe rețele de socializare de promovare a imaginii sale pozitive, făcând apel la familie, la fotografii din tinerețea sa, la copii, la pasiunile sale ”nobile” printre care și hipismul. Iată ce scria pe pagina sa de Facebook in urmă cu câteva zile: ” Această pagină numără, începând de astăzi, 12 000 de membri! Mă onorează și mă obligă decizia voastră de a face parte din această comunitate. Cert este că suntem atât de mulți încât merită să încercăm să schimbăm lucrurile în orașul nostru! O vom face împreună, cu responsabilitate și maximă transparență!”

Băișanu a fost consiliat înspre a-și realiza o imagine de sucevean sadea, educat, membru al comunității universitare sucevene și extrem de atent la problemele oamenilor.

Deputatul a mers până acolo încât și-a selecționat atent canalele de comunicare din mass-media și invita la conferințele sale de presă doar o parte din presă, cea care avea capacitea de a reda doar pozitiv acțiunile domniei sale.

O singură problemă are acum deputatul, nu are un partid din partea căruia să candideze. PNL l-a dat deoparte, iar săptămâna trecută liderul național al PNL, Vasile Blaga spunea la lansarea candidatilor partidului că ar fi bine ca Băișanu să stea acasă, să ”nu mai facă valuri în organizație” pentru că nu îl vor ajuta la nimic.

Băișanu are în momentul de față două variante: fie își înființează propriul partid-soluție dificilă din punct de vedere birocratic- și încearcă să dea ”lovitura” cu el la alegerile acestea locale, fie merge pe mâna unuia deja consacrat. Sunt în ecuație ALDE (unde sursele noastre susțin că are șanse reduse din cauza disputei pe care a avut-o cu actualul lider județean al partidului, Constantin Galan) și UNPR. Drept e că nici PRU nu e de neglijat fiindcă oricând Băișanu poate fi patriot local!

Zilele acestea decizia trebuie luată și jocul poate începe la Suceava.

Din perspectiva noastră, e clar că Alexandru Băișanu ”va face valuri” sperând să genereze unul uriaș pe care să îl încalece.

Interesant de urmărit este cât de mari vor fi aceste valuri, cine va prelua valul si se va ridica pe el pentru a ajunge la mal, dar mai ales cine va ajunge sub val și cu slipul căzut!

 

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version