Sindromul Ciorbei rădăuțene


Intră acum și în grupul de

Prin toate pensiunile, hotelurile sau restaurantele din țara asta veți găsi în meniu vestita Ciorbă rădăuțeană.

ciorba radauteana

Ciorba rădăuțeană nu e nici ciorbă de burtă, care se face din burtă de vită și nici ciorbă de pui care se face din carne de pui. Ciorba rădăuțeană  e o, hai să îi spunem, combinație dintre cele două ciorbe. Și vă garantez că în câte restaurante veți merge, nu veți mânca de două ori aceeași ciorbă. Deși rețeta pare simplu de urmat.

Toată lumea știe să gătească ciorbă rădăuțeană. Mai ales la Rădăuți.

Și tot la Rădăuți toată lumea știe politică și administrație publică.

Ultimele informații din piața politică a orașului scoate la iveală faptul că pentru alegerile locale din 5 iunie sunt pregătite nu mai puțin de 15 candidaturi la funcția de primar, de la partide și mai ales din partea unor independenți.

Independenți care provin, culmea, din rândul unor partide, iar întrebarea firească e: dacă acel om nu a reușit să-și convingă propriii colegi de partid că e bun de primar cum o va face cu cîteva miii de oameni?

Candidații însă se pare că știu mai bine răspunsul. Dar nu îl spun nimănui.

Ciudat cum într-un oraș care cândva era zona premium a județului s-a ajuns ca amatorismul, orgoliul personal și lipsa de realism politic să determine mișcări politice importante.

La Rădăuți, în momentul de față, ”toată” lumea candidează la funcția de primar al orașului. Pare a fi ”fița momentului”.

La fel cum toate gospodinele din oraș știu să gătească ciorbă rădăuțeană.

Poate că și din acest motiv vom continua să mâncăm ciorbă rădăuțeană și la Lugoj și la Brăila și la Caracal. Fără a fi nevoiți să ne deplasăm pentru a gusta originalul.

Și știți de ce? Pentru că originalul e de multă vreme o copie tristă a ceea ce a fost cândva și nu se merită să bați sute de kilometri pentru el.

La fel și cu candidaturile pentru primăria din localitate. Când nu înțelegi că a fi primar nu înseamnă că ești cel mai ”tare” din grupul tău de prieteni cu care mânânci pizza, bei whisky și joci poker se cheamă că ai sindromul ciorbei rădăuțene, care nu e de burtă, nu e de pui, dar seamănă și cu una și cu alta. Dar nu e nici una și nici alta.

 

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de