Lungu a dat asigurări că va avea grijă ca procentul de minim 30% pentru femei să se regăsească în propunerile PNL pentru CL Suceava


Intră acum și în grupul de

La sediul PNL Suceava, din Aleea Trandafirilor, a avut loc, sâmbătă, o emoționantă întâlnire a doamnelor liberale cu ocazia începutului de primăvară. Acțiunea a fost organizată la inițiativa președintei Oranizației Municipale a Femeilor PNL Suceava, Liviana Enea. Printre invitați s-au numărat primarul Ion Lungu, deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, președinta Organizației Județene a Femeilor PNL Suceava, Cătălina Culipei și  dr. Anne-Marie Rusu.

martisoare femeie PNL Suceava 2

Potrivit unui comunicat de presă al OFL Suceava, dezbaterile au fost circumscrise pachetului de legi, semnat de 161 de parlamentari, care propune garantarea șansei reale de a candida la alegerile locale și parlamentare prin stabilirea cotelor de gen de cel putin 30% femei și barbati, inițiat de co-președinta PNL,  Alina Gheorghiu, și aflat în dezbatere la nivelul întregii societăți.

Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu a prezentat situația ultimului Clasament al Raportului Global al Echilibrului și Genului care indică faptul că România a retrogradat 5 poziții față de 2014, iar scăderea de-a dreptul catastrofală se află la implicarea femeilor în politică.

Ardeleanu, Enea, Culipei, Lungu (3)

”La polul opus, a crescut semnificativ participarea femeilor românce la activitatea economică. Reprezentarea în educație și sănătate înregistrează și ea scăderi ușoare”, a arătat parlamentarul liberal.

Totodată, Ardeleanu a vorbit despre nevoia implicării femeilor în politică din punctul de vedere al normalității unei societăți în care procentul femeilor este de peste 51% , iar pregătirea cu studii superioare a femeilor o depășește pe cea a bărbaților.

femei PNL Suceava

 S-a mai discutat despre militantismul feminin vs. feminist, despre așa-zisa auto-discriminare a femeilor în interiorul organizațiilor de gen, despre obligativitatea respectării cotei de minim 30% înscrisă în statutele partidelor.

Deputatul PNL de Suceava a oferit participanților marțișoare sub formă de cărți semnate sau editate de ea sau de autori suceveni.

La rândul său, primarul Ion Lungu a oferit doamnelor din PNL Suceava lalele galbene și le-a încurajat să participe la viața politică și să își asume  responsabilități care presupun performanță. Dând exemplus situației din Primăria Suceava, unde peste 60 % dintre funcționari sunt doamne, primarul Sucevei a dat asigurări că, în calitate de candidat la Primăria municipiului reședință de județ pentru un al patrulea mandat, va avea grijă ca procentul de minim 30%  să se regăsească în propunerile PNL pentru Consiliul Local.

lungu, ardeleanu, culipei, enea 5

Președinta Organizației Județene a Femeilor PNL Suceava,  Cătălina Culipei, a facut un apel la unitate, prezentând cariera sa de femeie în politică și asigurând de tot sprijinul său în promovarea doamnelor și domnișoarelor în acest domeniu atât de vitregit de prezențe feminine în spațiul românesc. Făcând comparație cu procentele de reprezentare a femeilor în alte țări, Președinta OJFPNL Suceava a accentuat asupra ideii că implicarea femeilor în politică depinde doar de ele.

O intervenție inedită în cadrul întâlnirii a fost făcută de dr. Anne-Marie Rusu, recent intrată în rândurile femeilor liberale, care și-a exprimat dorința de a milita și de a fi alături de cauza liberală.

La final, președinta Oranizației Municipale a Femeilor PNL Suceava, Liviana Enea, Liviana Enea, le-a mulțumit în cuvântul său tuturor femeilor liberale pentru munca lor, pentru responsabilitate și dăruire.

Ardeleanu, Enea, Culipei, Lungu (1)

”Nu este întâmplător că la Gala femeilor de succes din 4 Martie, la secțiunile Politică și Tânăra Generație, doamna Liviana Enea și domnișoara Diana Bucătar au avut cel mai mare număr de voturi”, se mai precizează în comunicatul OFL Suceava.


Intră acum și în grupul de