Trei liceene de la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului s-au calificat la etapa internaţională a Olimpiadei de limba şi literatura polonă maternă


Intră acum și în grupul de

Trei eleve ale Colegiului “Alexandru cel Bun” Gura Humorului care au obţinut premiul I la etapa naţională a Olimpiadei de limba şi literatura polonă maternă vor participa la etapa internaţională a acestei olimpiade ce se va desfăşura în luna aprilie în Varşovia.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, etapa naţională a Olimpiadei de limba şi literatura polonă maternă s-a desfăşurat la Suceava, în perioada 10-13 martie, participanţii fiind din clasele VII-XII de la Şcoala Gimnazială “Henryk Sienkiewicz” Soloneţu Nou, Şcoala Gimnazială „Krystyna Bochenek” Poiana Micului, Şcoala Gimnazială Moara Nică, Colegiul „Alexandru cel Bun”  Gura Humorului.

Probele de examen s-au desfășurat conform Regulamentului de organizare a olimpiadei și conform procedurii, probele scrise având loc în data de 11 martie 2016, iar elevii de la liceu au susţinut două probe scrise la gramatică și la literatură, subiectele pentru liceeni, la toate probele, au fost aduse din Polonia de președintele de onoare, profesorul universitar Wojciech Kaliszewski.

colegiul alexandru cel bun gura humorului

Proba orală a elevilor de la liceu a avut loc pe 12 martie, elevii având de ales între trei teme din tematica dată de către Comisia Centrală de Organizare și desfășurare a olimpiadei de limba polonă din Varșovia (Polonia), această probă fiind una dintre principalele probe ale olimpiadei internaționale.

Potrivit ISJ Suceava, la olimpiadă au participat prof. Codrea Elvira, consilier MENCŞ, președinte executiv – Comisia centrală de organizare și evaluare a olimpiadei,Ghervazen Longher-deputat în Parlamentul României, preşedinte Uniunii Polonezilor din România,

prof. Elzbieta Wieruszeka Calistru – reprezentant al Uniunii Polonezilor din România,

prof. univ. Wojciech Kaliszewski din Polonia, președinte de onoare – Comisia centrală de organizare și evaluare a olimpiadei şi prof. univ. Dariusz Kasprzyk, lector de limba polonă, Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi, președinte – Comisia centrală de organizare și evaluare a olimpiadei.

În urma desfăşurării etapei naţionale a Olimpiadei de limba şi literatura polonă,

elevei Balac Bernadeta din clasa a XII-a, de la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, care a avut cel mai mare punctaj, i-a fost acordat premiul de excelență şi va participa alături de colegele sale  Marculeac Cristina-Iuliana din clasa a XI-a şi Baleac Ianinka din clasa a IX a, de la acelaşi colegiu, la etapa internaţională a olimpiadei, care se va desfăşura la Varşovia, în cursul lunii aprilie 2016.

La gimnaziu, s-au acordat două premii I elevelor Marculeac Monica Eugenia din clasa a VII a  şi Drozdek Mariana-Justina din clasa a VIII, ambele de la Şcoala Gimnazială „Krystyna Bochenek” Poiana Micului, două premii II – Dorosceac Ramona din clasa a VII a şi Marculeac Claudia din clasa a VIII a, de la Şcoala Gimnazială “Henryk Sienkiewicz” Soloneţu Nou, două premii III- Drozdek Ana-Julia, clasa a VII a de la Şcoala gimnazială din Poiana Micului şi Revai Lucian, clasa a VIII a, de la şcoala gimnazială din Soloneţu Nou, precum şi două menţiuni elevelor Vavrici Alexandra, clasa a VII a, de la şcoala din Soloneţu Nou şi Balac Juliana- Ana, clasa a VIII a de la şcoala din Poiana Micului.

La liceu au fost acordate trei premii I elevelor Balac Bernadeta, Marculeac Cristina Iuliana şi Baleac Ianinka, de la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, un premiu al II lea acordat elevei Drosceac Maria Antonina, din clasa a XI a şi un premiu al III lea acordat elevei Alexandrovici Lucia Gabriela, din clasa a XI a, de la acelaşi colegiu.

“În perioada 13-30 martie 2016 elevii calificați la etapa națională participă la ateliere de lucru și formări cu profesorii de limba polonă, sub coordonarea președintelui de onoare al olimpiadei, profesorul universitar Wojciech Kaliszewski din Polonia (membru al Comisiei Centrale de organizare și evaluare a olimpiadei internaționale de limba polonă din Varșovia)”, mai precizează ISJ Suceava.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de