Femeile liberale sucevene îngrijorate că populaţia ţării a ajuns la nivelul din 1966 şi cer Legea pentru concediul de maternitate


Intră acum și în grupul de

Cifrele privind evoluţia demografică a României arată astăzi că, din nou, politicul este depăşit de realitate, iar declinul demografic înregistrat în ţara noastră, devenit o gravă problemă care s-a lovit direct de barierele politice, s-a constatat în cadrul evenimentului intitulat „Agenda femeii din Suceava” organizat de Organizaţie Femeilor Liberale Suceava.

Sanda Maria Ardeleanu

Deputatul Sanda Maria Ardeleanu a declarat că PNL somează PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate şi creşterea indemnizaţiilor pentru mame, iniţiativă care ar fi trebuit supusă votului final miercuri în Camera Deputaţilor. „Întârzierea redactării raportului Comisiei de Muncă, adoptat cu amendamente, privind acest proiect legislativ, este nepermisă şi tragem un semnal de alarmă pentru urgentarea demersurilor tehnice”, susţine deputatul sucevean.

Ea arată că PNL consideră că un proiect de lege care vizează cea mai stabilă şi importantă componentă a societăţii româneşti – mama – este cel mai bun moment pentru a lăsa deoparte abordările duplicitare şi politicianiste ale unor colegi parlamentari care, pe de o parte clamează apărarea intereselor sociale, iar pe de altă parte acţionează pentru amânarea măsurilor cu impact.

„Cum este posibil ca alte iniţiative legislative, ca cea a „defăimării” spre exemplu, a putut avea un parcurs mai rapid decât Legea privind concediul de maternitate şi creşterea indemnizaţiilor pentru mame?”, se întreabă Ardeleanu.

Ea a readus atenţiei colegilor parlamentari ai PSD că rămânem tot mai puţini în România, iar cifrele prezentate recent de INS sunt dezastruoase!

Astfel, populaţia din ţară a ajuns la nivelul din 1966, cu o rată de scădere care echivalează cu dispariţia a 2 oraşe mici în fiecare an, iar    tinerii (0-14 ani) sunt depăşiţi de populaţia de peste 65 de ani (vârsta de pensionare), declin care a fost etichetat de specialişti drept ”iarna demografică”.

 

În ceea ce priveşte Legea privind concediul de maternitate şi creşterea indemnizaţiilor pentru mame PNL a promovat o serie de amendamente de natură a susţine familia şi a stimula natalitatea, cu impact pe condiţiile concediului de maternitate şi a nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.

PNL precizează că este fundamental ca părinţii, în special cei din familiile tinere active, să fie încurajaţi şi susţinuţi atunci când îşi doresc copii.

În noua lege, principala modificare – eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, impus până acum şi se adaugă – acordarea indemnizaţiei pe perioada până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani. Persoanele care timp de 2 ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Totodată, indemnizaţia se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

În situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizaţia minimă este de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată-

Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

 

Legea trebuie să intre în vigoare la 1 iulie 2016. Urgenţa este evidentă, iar Guvernul trebuie să se ocupe de rectificarea bugetară aferentă susţinerii acestor măsuri. Banii folosiţi pentru susţinerea acestei măsuri reprezintă, în realitate, o investiţie în viitorul României, consideră deputatul Ardeleanu. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de