ANT vrea finalizarea pârtiei din Masivul Rarău, dar problema este că Primăria Câmpulung Moldovenesc a acţionat în instanţă firmele de construcţii


Intră acum și în grupul de

Autoritatea Naţională pentru Turism a anunţat că este interesată în sprijinirea financiară a proiectului construcţiei pârtiei de schi din Masivul Rarău, dar că situaţia este îngreunată de faptul că Primăria Câmpulung Moldovenesc a acţionat în instanţă firmele de construcţii desemnate să facă lucrarea.

Într-un răspuns la o întrebare adresată de senatorul PSD Neculai Bereanu privind finalizarea lucrărilor la pârtia de schi din Masivul Rarău, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Anca Magdalena Chiser, arată că în ceea ce priveşte arieratele înregistrate la bugetele autorităţilor locale, Ministerul Finanţelor Publice le-a achitat în 31 octombrie 2014 şi 31 octombrie 2015, iar printre aceste localităţi la care s-au achitat arieratele se numără şi cele care au beneficiat de proiecte derulate prin Programul de investiţii în infrastructura de turism gestionate de ANT.

partie rarau 3Astfel, secretarul de stat arată că dacă municipiul Câmpulung Moldovenesc nu a primit fonduri pentru plata de arierate este doar din cauza situaţiei particulare generată de acţiunea în instanţă iniţiată de Primărie împotriva firmelor de construcţii astfel încât nu s-au putut recunoaşte arieratele.

Ana Magdalena Chiser menţionează că în prezent ANT a cerut Primăriei Câmpulung Moldovenesc să precizeze care este stadiul actual al proiectului din punct de vedere tehnico-economic, situaţia avizelor şi acordurilor cerute de lege prin certificatul de urbanism.

Mai mult, după ce a aflat din mass-media că Primăria Câmpulung Moldovenesc a acţionat în instanţă firmele de construcţii selectate să execute lucrarea, fapt ce a dus la imposibilitatea finanţării lucrărilor, ANT a cerut Primăriei să ofere lămuriri şi în acest sens.

„Ţinând cont de gradul avansat de realizare a primei faze a proiectului, de circa 80 la sută şi de potenţialul turistic al zonei, Autoritatea Naţională pentru Turism intenţionează să continue sprijinirea financiară a proiectului, dar acest lucru este condiţionat de stadiul actual al proiectului din punct de vedere juridic, economic, tehnic şi de alocările financiare de la bugetul de stat”, se arată în răspuns.

bereanuSenatorul PSD Neculai Bereanu arată într-o adresă trimisă preşedintelui ANT că între investiţiile foarte importante aflate în curs de derulare în municipiul  Câmpulung Moldovenesc se află şi pârtia de schi din Masivul Rarău, obiectiv realizat în proporţie de 80 la sută, atrăgând atenţia că nefinalizarea acesteia va avea consecinţe negative, existând riscul degradării lucrărilor şi utilajelor de transport instalate, dar şi că cheltuielile cu paza şi întreţinerea investiţiei sunt o povară „grea şi nejustificată” pentru primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Aproape o mie de persoane, în special tineri, au participat, la începutul lunii februarie, în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc la un miting prin care solicită Guvernului să aloce fonduri pentru finalizarea pârtiei de schi din Masivul Rarău.

Lucrările de la pârtia de schi de pe Masivul Rarău sunt blocate din 2012 după ce Guvernul nu a mai contribuit cu fonduri pentru finanţare, iar cele două firme care au executat lucrări au solicitat Primăriei Câmpulung Moldovenesc să achite restanţele de plată de 7,1 milioane de lei.

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până  la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei. (N.B.)


Intră acum și în grupul de