Nechifor: Dacă eu puteam, din spital, să verific Ghidul turistic-Bucovina, și chiar și în limba rusă, poate o făceam


Intră acum și în grupul de

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, sustine o conferinta de presa la sediul PSD Suceava.

catalin nechifor (2)

”Abia ieri am intrat in posesia ghidului turistic – Bucovina. E pacat ca s-a intamplat asa ceva. Sunt de acord ca trebuie gasite explicatii si luate masuri.

Nu putem accepta astfel de greseli si lucrurile trebuie indreptate. Raspunderea trebuie asumata. Astept si eu partea finala de ancheta.

Nu vreau sa ma scuz cu ceva. Din pacate, dupa 4 ani in care s-au facut foarte multe lucruri importante, una din greselile deranjante e acest ghid.

Nu ne permitem un deficit de imagine pentru Bucovina. Daca cineva e responsabil, va trebui sa plateasca. Eu insumi, daca voi fi gasit vinovat, voi plati.

O sa cer si in sedinta din 24 august sa se faca lumina in acest caz pentru ca e pacat de munca tuturor si de cei care au muncit la acest material.

Sunt convins ca daca s-a gresit se va plati si se va repara.

Imi amintesc strategia de dezvoltare a judetului realizata in 2011, pe care Flutur o acuza in egala masura si care nu a fost retrasa.

Ma intreb si azi cine si-a asumat raspunderea pentru soseaua de centura si pentru <Zidul mortii> unde au murit oameni. Multi oameni.

De fiecare data s-a pus batista pe tambal la acest capitol si noi am platit in vieti omenesti.

Am o nelamurire. Centura a plecat cu o valoare de 220 milioane de lei. In 2009-2010, preturile au crescut peste noapte si a ajuns la 370 milioane de lei. In perioada PDL s-au adaugat multi bani la fiecare kilometru.

Pana acum, valoarea decontata pe centura Sucevei e de 250 milioane lei. Ce constatam? Ca CNADNR semneaza un nou contract pe 279 milioane lei.

Ma intreb cat va mai creste pretul centurii si cat vom mai astepta pana sa fie gata. In 2016, sa ai o centura cu un pret de peste 9 milioane euro pe kilometru?

Mai sunt vreo 7 km si nu suntem in stare sa o facem, dar si dublam valorea de investitii. E un lucru profund incorect si care trebuie explicat clar. Tot despre greseli si vini asumate sau nu.

Am primit zilele astea o veste trista referitor la rectificarea bugetara. Pentru Suceava sunt doar 2,4 milioane de lei.

E nepermis ca Suceava, al doilea ca marime pe tara, sa fie langa Braila, Ialomita, la coada rectificarii facute de Ciolos, prietenul actualului presedinte Flutur.

Suceava a primit 0,42 % din rectificare. Suntem pe locul 38 la nivel de tara. Pe primul loc este Muresul. Putem explica de ce se intampla asta?

Iasul primeste de 7,5 ori mai mult decat Suceava. Vaslui, de 12,4 ori mai mult ca Suceava. Bacau, de 9 ori mai mult. Te intrebi al cui e Guvernul?

Ma uitam ca Flutur discuta des cu Ciolos. Sa spuna primarilor ca au primit cate 4000 de euro pe localitate. O sa cer o reactie oficiala a colegilor din PSD.

Ce a fost in 2015 si ce e in 2016. Sa vorbim pe cifre. In 2015 au fost doua rectificari. Ponta a dat 36 milioane lei. Acum ce da Ciolos?

Prietenul dlui Flutur, dl Ciolos, nu numai ca nu da, dar mai si ia. Se taie de la invatamantul confesional.

Cu tot respectul, nu vreau sa dau lectii, ci sa ajut daca se poate cateva lucuri gresit incepute. Eu cred in puterea noastra de a veni cu solutii.

Un lucru m-a inspaimantat. Pentru aeroport pregatisem ceva important. Inceperea procedurilor ca Centrul Economic Bucovina sa fie transformat in terminal.

Ne plangem acum insa ca aerogara nu e suficienta. Da asa e, nu e suficienta. Stiam asta. Structura nu permitea asta. La sosiri nu e spatiu suficient.

Ma intreb si eu ce se va intampla daca vor fi doua curse simultan. Solutia in nici un caz nu e cea propusa de Flutur.

Ce faci cand ninge la Suceava sau ploua si nu canta buciumasii? Am ramas trasnit de solutia propusa de Flutur, el vrea sa construiasca o soapra cu prelata.

Ganditi-va ca ei vor sa tranteasca aici soapra asta. Cam cum va arata treaba asta? Pana la soapra insa pasagerii cum merg? Nu prin ploaie?

In lumea larga, debarcarea se face de mult ori cu autobuzul. Nu costa mult si e civilizat si modern. Sunt utile si pot fi cumparate in leasing.

Dacă eu puteam, din spital, să verific Ghidul turistic-Bucovina, și chiar și în limba rusă, poate o făceam. La CJ sunt oameni responsabili si echipa de managment.

Nu m-am ocupat de achizitii si de licitatii. Sunt oameni in CJ care s-au ocupat de aceste licitatii. Flutur va face lumina.

Nu ma mira ideea de a face un regulament anti-kitsch. Dar ajuti cu ceva primariile? Stiti ca la Suceava sunt autoritati care renunta la a mai face festivitati pentru ca nu au bani? Cu ce drept le impui acest regulament? Pai, pe de alta parte, tu esti king of the kitsch, ai venit cu oul urias, ai scris cu oi pe dealuri si ai adus zapada cu basculanta. Cand te uiti la cat a dat Ciolos pentru judet, cred ca e vorba de kitsch pe spate.

Suntem in septembrie si oamenii nu au primit subventia pe agricultura. Cum incurajezi fermierii? Ce sa mai creasca? Pisici?”

 

 


Intră acum și în grupul de