Flutur: Ministrul Agriculturii a început să pună în aplicare soluții la problemele prezentate de fermierii suceveni, iar mai mulți fermieri vor primi subvenții


Intră acum și în grupul de

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că întâlnirea ministrului Agriculturii cu fermierii suceveni de la începutul lunii august are deja roade și că numărul de fermieri care vor benefica de subvenții va crește.

Achim Irimescu si Flutur (1)

„Se văd deja ”roadele” întâlnirii fermierilor suceveni cu Ministrul Agriculturii. Mai mulți fermieri vor beneficia de subvenții la animale”, a spus Gheorghe Flutur.

El a spus că în urma discuțiilor avute cu fermieri la Consiliul Județean Suceava, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a preluat o serie de probleme pentru care a promis soluții, iar recent a anunțat că se vor  modifica conditiile de accesare a subvențiilor la animale pentru a permite unui numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de banii europeni.

Astfel, Achim Irimescu, a explicat la  TVR cum se modifică pragul de eligibilitate.

”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu fermierii am venit cu o serie de amendamente. De exemplu, la ovine, am scazut pragul de eligibilitate de la 150 de capete, in zona de munte, la 60 de capete, minim.

Pentru bovine, am introdus pentru zona de munte eligibilitate de la 5 capete, nu de la 10. Am venit de asemenea de la 8 ani, la 10 ani, varsta maxima a animalului. Plus, conditia sa ai 10 bovine in curte, insa sa platesti cele eligibile. In prezent, nu este posibil. Dacă din 10 nu au prima fătare, nu îndeplinesc condițiile anterioare, iei pentru cele 5 bovine eligibile.

Va exista o crestere substanțială pe ansamblu pentru ca fondurile vor creste de la an la an. De exemplu, daca vorbim de bovina de carne, in loc de 300 de euro vom ajunge la 330-340 de euro pe cap de animal.

La ovine vom avea de asemenea o crestere substantiala, pentru ca ne dorim sa reducem decalajul dintre ovine si bovine. De la 4,5 euro in prezent, vrem sa ajungem la 17 – 20 – 26 de euro pe cap de animal”, a declarat Achim Irimescu.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de