Reprezentanții administrațiilor din Suceava și Cernăuți dezbat probleme privind redeschiderea unor puncte de frontieră și de modernizare a unor drumuri transfrontaliere

Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Cernăuți s-au  reunit, vineri, în ședință comună pentru a adopta mai multe proiecte comune, unele dintre acestea finanțate prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

dsc_0059

Participanții solicită redeschiderea punctelor de frontieră Izvoarele Sucevei-Șepit, Vicovu de Sus- Krasnoislk, Climăuți- Fântâna Albă  și Ulma -Rusca la cerința expresă a locuitorilor din zonă.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Munteanu, conduc ședința și au anunțat că sunt supse dezbaterii inițierea unor proiecte cu finanțare europeană de 8 milioane de euro.

dsc_0032

 

Astfel, un proiect de 2 milioane de euro prevede reabilitarea drumului transfrontalier Izvoarele Sucevei – Șepit, iar un alt proiect cu aceeași valoare va fi pentru reabilitarea drumului transfrontalier Roșca – Ulma. Cele două drumuri vor fi reabilitate atât pe partea românească dar și pe cea ucraineană și fac legătura cu punctele de frontieră respective.

 

În acest fel, locuitorii din zona Vatra Dornei-Câmpulung Moldovenesc vor putea ajunge pe un traseu mai scurt în Ucraina.

Pe lângă aceste două proiecte, regiunea Cernăuți va  implementa, în calitate de lider de proiect, prin Serviciul de  Drumuri Rutiere al  Regiunii Cernăuți  proiectul major de investiții,   finanțat tot prin Programul Operațional Comun  România-Ucraina în valoare totală de 4.100.000 euro,  care  vizează  reabilitarea  a  7 km de drum pe tronsonul Krasnoilsk – Vicovu de Sus.

 

Totodată, cele două Consilii vor acorda prioritate pentru modernizarea drumurilor Climăuți-Fântâna Albă, Rusca-Ulma, Șepit-Izvoarele Sucevei astfel încât infrastructura de frontieră să fie acceptabilă.

dsc_0022

În ceea ce privește Aeroportul Suceava, partea ucraineană propune asigurara unei curse speciale cu autocarul, pe ruta Cernăuți -Suceava în zilele în care există curse internaționale de pe Aeroportul Salcea, concomitent cu simplificarea trecerii în zona vamală pentru persoanele care se deplasează la aeroport.

Mai mult, aleșii județului Suceava și ai regiunii Cernăuți vor solicita guvernelor celor două țări ca în continuarea drumului expres Siret-Bacău să fie realizat și drumul Siret-Porubnoe-Cernăuți-Ternopil.

 

Cele două consilii mai supun dezbaterii cooperări în domeniu sănătății, educației, situațiilor de urgență și conservării patrimoniului cultural comun.