Traian Băsescu la Suceava: Fără școală nu ai cum să trăiești bine în nicio țară din lumea asta, doar dacă ești norocos și câștigi la loto


Intră acum și în grupul de

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că fără școală nu ai cum să trăiești bine în nicio țară din lumea asta, doar dacă ești norocos și câștigi la loto și consideră că este necesară modificarea curriculei școlare în condițiile în care s-a ajuns ca 42 la sută dintre elevi să fie „analfabeți funcționali”, care citesc un text fără să-l înțeleagă de la prima lectură.

pmp-basescu-olarean-popovici-andronache-86

Băsescu a arătat în discursul său de la lansareai candidaților PMP Suceava pentru alegerile parlamentare că educația este extrem de importantă pentru viitorul țării, iar două analize recente extrem de concludente arată că 42 la sută dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali, iar abandonul școlar este în creștere și a ajuns la 19,1 la sută.

El a adăugat că în ceea ce privește analiza privind calitatea educației și care arată că 42 la sută din elevii în vârstă de 15 ani sunt analfabeți funcționali, adică știu să citească un text dar nu-l înțeleg de la prima citire, înseamnă că trebuie schimbate metodele de predare, iar copiii trebuie angrenați în procesul de educație.

Băsescu a spus că un analfabet funcțional este „un om neinstruit, incapabil să gândească în timp ce citește”.

„Cum va arăta această țară cu 42 la sută analfabeți funcționali cu 19,1 la sută abandon școlar peste 20 de ani? Nu aș vrea ca această poză să devină o realitate”, a declarat Traian Băsescu.

El consideră că trebuie să fie o prioritate să fie îndreptați ambii parametri, atât cel al calității educației cât și al abandonului școlar.

„O reformă curriculară este obligatorie, în așa fel încât copiii să nu fie niște papagali care învață niște formule sau texte fără să le înțeleagă  conținutul. Avem obigația de a găsi soluții de eliminare rapidă a abandonului școlar”, a spus Băsescu.

El a arătat că abandonul școlar are rădăcinile în familiile sărăce, care primesc ajutoare sociale, iar aceste familii devin și mai sărace prin urmașii lor și răspândesc sărăcia.

„Ce avem de făcut este clar că trebuie să adresăm altfel ajutoarele sociale”, explicând că unul dintre principalele scopuri ale ajutoarelor sociale este ca acei copii din familiile sărace să meargă la școală.

„Din păcate banii se cheltuiesc la cârciuma satului și copiii stau acasă”, a spus Băsescu adăugând că va trebui ca aceste ajutoare să fie condiționate de participarea copiilor la cursuri.

El a concluzionat că fără școală nu se poate trăi bine nicăieri.

„Fără școală nu ai cum să trăiești bine în nicio țară din lumea asta, doar dacă ești norocos și câștigi la loto”, a conchis Traian Băsescu.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de