Biroul Electoral Central a decis sesizarea Poliției pentru că PNL Suceava că a montat mai multe afișe electorale decât prevede legea


Intră acum și în grupul de

Biroul Electoral Central a decis să mențină decizia BEJ Suceava de sesizare a IJP Suceava pentru că PNL Suceava pentru că a amplasat mai multe afișe electorale decât prevede legislația în vigoare.

afis-electoral

Astfel, BEC a respins contestația PNL Suceava privind aplicarea de Inspectoratul Județean de Polție Suceava a sancțiunii contravenționale pentru amplasarea mai multor afișe electorale decât este prevăzut în lege.

PNL Suceava a atacat la BEC o decizie a Biroului Electoral Județean Suceava care a dispus, la sesizarea PSD, ca PNL să retraga afișele puse în plus, dar și să sesizeze Poliția Județeană Suceava în vederea aplicării sancțiunilor contravenționale prevăzute de legea electorală.

PNL a arătat că în contestație că la data înregistrării plângerii, afișele amplasate în plus fuseseră deja îndepărtate și a mai subliniat că PSD Suceava nu are calitatea de agent constatator și că, în aceste condiții, BEJ Suceava nu poate dispune IPJ Suceava să aplice o sancțiune pentru o faptă constatată de persoane care nu au calitatea de agent constatator.

afise-electorale-pnl

Biroul Electoral Central a menționat că după ce a analizat contestația PNL Suceava a decis să o respingă pentru că Legea electorală precizează că „(…) pe un panou electoral fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizației a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica numai două afișe electorale”, iar nerespectarea dispozițiilor constituie contravenție, iar constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de ofițerii și agenții de poliție ai Poliției Române sau ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Române.

Totodată, se arată că birourile electorale de circumscripție veghează la corecta desfășurare a campaniei electorale în circumscripția în care funcționează și soluționează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, unei organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice, alianțe electorale ori a unui candidat independent de a-și desfășura campania electorală în condițiile prevăzute de lege, precum și plângerile privind încalcărea prevederilor art. 64, 65 și 79.

„Biroul Electoral Central reține că, potrivit  dispozitiilor  art. 80  alin.  (3) din  Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, „dacă biroul electoral de circumscripție consideră, cu ocazia soluționării plângerii, că este necesară luarea unor măsuri administrative sau aplicarea unor sancțiuni contravenționale ori penale, sesizează autoritățile competente”. În contextul celor expuse anterior, se constată ca, în mod corect B.E.C.J. nr. 35 Suceava a dispus sesizarea autorităților competente, în speță a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în vederea aplicării sancțiunii contravenționale prevăzute de art. 98 lit. h) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în decizia BEC prin care se respinge contestația PNL Suceava.

Potrivit legislației, contravenţiile prevăzute la art. 98 lit. b) – e), g) – i), k), l), n) – p), r), s), u) – w), x) şi y), se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), f), j), m), q), t) şi z), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.


Intră acum și în grupul de